השירות ניתן בכל רחבי הארץ | הסדרי תשלום מיוחדים לבעלי ביטוחים פרטיים ולחברי קופות החולים בביטוחים המשלימים

חומר ניגוד MRI גדוליניום

שירות קביעת בדיקות רפואיות מהירות ודחופות.
MRI | אולטרסאונד | CT ֻ| רופאים מומחים

התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי עד 24 שעות, מהיום להיום!

או שילחו לנו הודעה:

חומר ניגוד MRI (גדוליניום): מהו, למה הוא משמש והאם הוא מסוכן?

שירות קביעת בדיקות רפואיות מהירות ודחופות.
התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי לביצוע, עד 24 שעות, מהיום להיום!

שירות קביעת בדיקות רפואיות
מהירות ודחופות.
התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי
לביצוע עד 24 שעות, מהיום להיום!

תאריך עדכון אחרון: 05/01/2025

חומר ניגוד MRI (גדוליניום): מהו, למה הוא משמש והאם הוא מסוכן?

אחת הבדיקות החשובות והמשמעויות ביותר שאנחנו יכולים לעבור, היא בדיקת MRI, או כפי שהיא נקראת בעברית "בדיקת תהודה מגנטית". 

מדובר על בדיקה אשר במהלכה מכשיר MRI סורק איזור מסוים בגוף שלנו, ומבלי לבצע שום פעולה פולשנית, הוא יכול להציג איברים פנימיים וחלקים שונים מתוך הגוף שלנו, בפריסות עם רזולוציה מאוד גבוהה, המאפשרת לרופא לראות מה מצבנו בצורה מדויקת וברורה, כך שהוא יוכל לקבוע לנו תוכנית טיפול מתאימה. 

בשביל לבצע בדיקת MRI בצורה נכונה, לא פעם יורו הרופאים על שימוש בחומר ניגוד בשם גדוליניום.

מדובר על חומר אשר יוזרק דרך הווריד אל הגוף שלנו, והוא יאפשר להציג תמונות בצורה הרבה יותר ברורה מאשר במצב רגיל. על פי המחקרים, לפחות בשבעים אחוז מבדיקות MRI, משתמשים בחומר ניגוד. 

עם זאת, לא בכל בדיקות ה-MRI יש צורך בחומר ניגוד, לדוגמה, ב-MRI שד, לעיתים השימוש בחומר ניגוד יהיה הכרחי במקרים של צורך בהבהרה נוספת של ממצאים.

פענוח בדיקת אם אר איי פרטית
זימון תור לבדיקת MRI פרטי

מאמר מקצועי - חומר ניגוד MRI - חברת 360 מעלות שיא

מה מכיל חומר ניגוד גדוליניום ל-MRI ומדוע משתמשים בו? 

חומר המכיל גדוליניום נמצא בחומר ניגוד לMRI להבדיל מבדיקות CT אשר מחייבות שימוש בחומר ניגוד הכולל יוד, מה שיכול להבליט בצורה מאוד ברורה את החדות של כלי דם ואיברים בגוף במהלך הסריקה. 

הרופא יפעיל שיקול דעת האם יש צורך להשתמש בחומר זה, בין אם זה על פי מצבו של המטופל ובין אם זה על פי אופי הבדיקה שהוא מבקש לבצע. 

בעיקרון, כשמזריקים חומר ניגוד, אז קל יותר לראות דלקות, גידולים, אספקת דם ועוד. למשל, אם מבצעים בדיקת MRI שנועדה לעקוב אחר התפתחות של מחלה מסוימת, אזי יש צורך בסריקה שתייצר תמונות מאוד חדות וברורות. 

חומר ניגוד לMRI יכול לעזור לגלות נגעים או דברים אחרים, שבהיעדר שימוש בחומר, אזי שהסריקה לא תאפשר לרופא לראות את זה. 

חשוב להדגיש, ישנם מקרים מסוימים בהם אין צורך להשתמש בחומר ניגוד. למשל, מקרים של פציעות מסוימות, מאחר ואז אין לחומר שום יתרון וחבל להשתמש בו ולהכניס אותו אל הגוף של המטופל. 

מה הן תופעות הלוואי של חומר הגדוליניום?

  • חומר גדוליניום איננו גורם לתופעות לוואי שכיחות. זאת להבדיל מיוד אשר נהוג להשתמש בו, כפי שציינו, בבדיקות CT, אשר כן גורם לתופעות לוואי ובפרט לתופעות של אלרגיות שונות.
  • גדוליניום יכול לייצר תגובות במצבים מאוד נדירים. מדובר על פריחה, סחרחורות, חום, בחילה או הקאות. כמו כן, הוא יכול לייצר תחושת כאב באזור ההזרקה. 

בכל אחד מהמקרים, על המטופל ליידע את הצוות במקום ואם הוא חווה את אחד המקרים לאחר הבדיקה, עליו לפנות לרופא להמשך הטיפול. 

צריך לומר, חומר הגדוליניום נמצא בשימוש כבר למעלה מעשרים שנה. משתמשים בו באינספור בדיקות MRI, ובמשך השנים הוא הוזרק לגופם של אנשים רבים, ולא היווה שום סכנה.

מחקרים מלמדים ש-90 אחוז ממנו יוצא מהגוף תוך עשרים וארבע שעות בשתן. יחד עם זאת, היו מקרים נדירים בהם יתרת החומר הצטברה באזורים מסוימים בגוף, מה שגרם לסיבוכים מסוימים. אך מדובר, כאמור, במקרים מאוד נדירים ולא צפויים.

האחראים על הזרקת חומר ניגוד לוריד במהלך הבדיקה, יודעים בדיוק מהי הכמות הנדרשת עבור כל מטופל, על מנת לבצע את הבדיקה בצורה נכונה ומקצועית. זאת על מנת שלא יזריקו כמות גדולה יותר, מה שעלול לייצר סיבוכים מיותרים. 

גרפיקה עם הסבר על תופעות הלוואי של חומר גדוליניום בבדיקת MRI, הכוללת פריחה, סחרחורת, חום, כאב באזור ההרדמה, סטטיסטיקה על שיעור התופעות ומידע על הצורך בהכנה וייעוץ.

מי לא אמור לקבל חומר ניגוד?

אומנם חומרי ניגוד, כאמור, אינם מהווים בעיה וחשוב להשתמש בהם על מנת לקבל תוצאות בדיקה איכותיות, עדיין ישנם מטופלים מסוימים שלא נהוג להזריק במקרה שלהם חומר ניגוד מסיבות שונות. 

ראשית, אנשים שנחשבים אלרגיים למרכיבים של החומר ובראשם גדוליניום. מדובר על אנשים שעברו בדיקות אלרגיה והתגלה שהחומר הזה מסוכן עבורכם, מאחר והוא יכול לייצר תגובה אלרגית.

שנית, אנשים המתמודדים עם בעיות ומחלות בכליות (מאחר וזה האיבר שאמור לפלוט את החומר מחוץ לגוף), וכן אנשים שמתמודדים עם מחלה בשם NSF, אשר גורמת לשקיעת החומר ברקמות של הגוף. 

שלישית, במקרה של נשים בהריון, אז עדיף לא להשתמש בחומרי ניגוד במהלך בדיקות MRI. זה נכון גם לגבי נשים שיש להן כוונה להיכנס להריון בקרב. 

ארבע, אנשים עם שתלים, בפרט שתלים מתכתיים, עם דגש על קוצב לב. 

בעיקרון כל אדם שיש לו היסטוריה רפואית מורכבת, נוטל תרופות ועובר טיפולים מסוימים, צריך ליידע את הרופא לפני הבדיקה, ואז הוא יחליט האם לבצע אותה עם חומר ניגוד או לא. 

כפי שציינו קודם לכן, ישנם מקרים בהם לא ייעשה שימוש בחומר מאחר והוא לא בהכרח תורם בבדיקה. מדובר על בדיקות של פציעות או תאונות. במקרים כאלה, יסתפק הרופא בבדיקת MRI רגילה, ללא חומר ניגוד. 

מאמר - חומר ניגוד MRI - חברת 360 מעלות שיא

איך צריך להתכונן לבדיקת MRI עם חומר ניגוד?

בעיקרון, אין שום הבדל בין בדיקת MRI רגילה לבין בדיקה עם חומר ניגוד, בכל מה שקשור להכנה לקראת הבדיקה.

בדיקת MRI, איננה מחייבת צום אלא במקרים מסוימים (אם מדובר על בדיקה שיכולה להיות מושפעת מאכילה ושתייה לפני כן). כל מה שצריך לעשות זה להסיר תכשיטים וכל דבר אחר שיש בו אלמנטים מתכתיים. זה כולל בין היתר, גם עזרי שמיעה, מפתחות, חגורות ועוד. 

לפני שהבדיקה מתחילה, אם חשים תחושת קלסטרופוביה (או יש פחד מתחושה כזו), אזי שיש ליידע את הרופא במקום. אחרי שהוא יזריק את חומר הניגוד, תתחיל הבדיקה. אם חשים תגובה אלרגית, יש לדווח על כך מיד לרופא בשביל שיטפל במצב. 

בדיקת MRI, כאמור, היא בדיקה מאוד חשובה להמשך הטיפול. לכן מומלץ להזמין תור כמה שיותר מהר. לשם כך, אפשר לפנות ל-360 מעלות שיא, ולקבל תור רפואי מהיר תוך 10 עד 72 שעות, בשירות אישי. כך נוכל לבצע את הבדיקה, להביא את התוצאות לרופא ולקבל ממנו הנחיות להמשך הטיפול. ככל שהבדיקה תתבצע בהקדם, כך יש סיכוי לטפל בבעיה בשלב מוקדם יותר. 

ד

ד"ר יוהן זלצר

מומחה ברדיולוגיה אבחנתית ופולשנית. רדיולוג במכון רדיולוגיה פולשנית בבית החולים תל השומר.

להזמנת ביקור באופן פרטי 
03-695-7777

פענוח בדיקת אם אר איי פרטית
זימון תור לבדיקת MRI פרטי

תוכן עניינים

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
cropped-logo-MAALOT-SI-360-JUN2020-1024x327

לקביעת תור לבדיקת MRI | אולטרסאונד

התקשרו:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

מאמרים אחרונים

תוכן עניינים

דילוג לתוכן