אולטרסאונד שד: הליך הבדיקה, תוצאות ומחיר | 360 מעלות שיא
בדיקת אולטרסאונד שד, נחשבת לאחת מבדיקות ההדמיה המתקדמות והחשובות ביותר. זו בדיקה שנשים רבות נדרשות לעבור במהלך חייהן מסיבות שונות והיא מאפשרת לראות מה מתרחש בתוך השד במקרים מסוימים, בהם זה הכרחי וחיוני לצורך המשך הטיפול.
במאמר זה אנחנו נסקר היבטים שונים שקשורים לבדיקה, זאת על מנת לספק לכן את כל המידע הרלוונטי בנושא. כך תוכלו לדעת כיצד, מתי ובאיזה אופן הבדיקה יכולה לשרת אתכן ומדוע הרופא שולח אתכן לבצע אותה.
מה זו בדיקת אולטרסאונד שד?
בדיקת אולטרסאונד שד עושה שימוש בגלי קול בתדירות גבוהה בכדי לזהות צורות מבניות שונות בשד. בניגוד לשיטות דימות אחרות, בבדיקת אולטרסאונד לא נעשה שימוש בקרינה אלא בגלי קול, דבר ההופך את הבדיקה לבטוחה מאד. בדיקת אולטרסאונד שד נעשית על פי רוב כהמשך בירור לממצאים מחשידים שהתגלו בבדיקות אחרות – בין אם מדובר בגוש חשוד, ריכוז נוזלים או כל ממצא אחר. בנוסף, ניתן להשתמש בבדיקת אולטרסאונד ככלי מסייע בעת ביצוע דגימת ביופסיה מהשד.
- תור תוך 12-24 שעות
- גמישות בבחירת מועד הבדיקה
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר ע"י רופא מומחה
- בדיקות מוכרת כהחזר ע"י חברות הביטוח
מתי יש צורך לבצע את הבדיקה?
ישנם מספר מקרים בהם מתעורר צורך רפואי לבצע את הבדיקה:
- ראשית, כאשר רוצים לבצע בירור לגבי בעיה מסוימת שהתגלתה, בין אם זה גוש בשד, הפרשה או ממצאים חשודים שהתגלו בבדיקות אחרות.
- שנית, כשיש צורך לבצע בדיקות משלימות לממוגרפיה, בפרט בקרב נשים צעירות.
- שלישית, נהוג לבצע ביופסיה בעזרת אולטרסאונד שד.
אילו ממצאים ניתן לאתר באמצעות אולטרסאונד שד?
הבדיקה התקינה של האולטרסאונד מציגה רקמת שד אחידה ללא מסות או הטרוגניות של המרקם. כאשר יש ממצא באולטרסאונד יש לאפיין אותו באמצעות פרמטרים שונים ולקבוע האם מדובר בנגע עם חשד לממאירות או בממצא שפיר ולפי הממצאים להתקדם לשלבי האבחנה הבאים בעת הצורך. בין הממצאים הפתולוגיים הנפוצים בבדיקת אולטרסאונד:
- ציסטות בשד שהינן כיסי נוזל
- גידולים שפירים כגון ליפומה או פיברואדנומה, וכמובן גידולים ממאירים על סוגיהם השונים.
- בעת הצורך האולטרסאונד משמש כמנחה לפרוצדורות כמו ניקוז אבצס או ביופסיה של גוש החשוד כממאיר.
מה ההבדל בין ממוגרפיה לאולטרסאונד שד?
לעיתים נוצר בלבול מסוים בין בדיקת ממוגרפיה לאולטרסאונד שד – בדיקת ממוגרפיה היא סריקה באמצעות גלי רנטגן, ואילו בדיקת אולטרסאונד נעשית באמצעות גלי קול בלבד. הבדל יסודי זה מתבטא בבטיחות הבדיקה – בדיקת ממוגרפיה נעשית באמצעות קרינה מייננת (ברמה נמוכה מאד), ואילו בדיקת אולטרסאונד נעשית ללא קרינה, והיא נחשבת לבטוחה לחלוטין. בנוסף, טכניקת הבדיקה גורמת לכך שבדיקת אולטרסאונד מבדילה בדיוק רב בין גידול שפיר (ציסטה) לבין גידול מוצק. חשוב לזכור שבדיקת האולטרסאונד נעשית על פי רוב כבדיקה משלימה לתוצאות הממוגרפיה, והיא אינה מגיעה על חשבונה של בדיקה זו.
- תור תוך 12-24 שעות
- גמישות בבחירת מועד הבדיקה
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר ע"י רופא מומחה
- בדיקות מוכרת כהחזר ע"י חברות הביטוח
מתי יש צורך לבצע את הבדיקה כהשלמה לממוגרפיה?
בדיקת הסקר המקובלת כיום לאבחנה מוקדמת של סרטן השד היא בדיקת ממוגרפיה המבוססת על קרני רנטגן. בדיקת הממוגרפיה היא בדיקה טובה אך במקרים מסוימים בייחוד בנשים צעירות הבדיקה לא מספיק רגישה ואז יש צורך בהשלמת הבדיקה על ידי אולטרסאונד שד.
במקרים מסוימים כמו הריון או גיל צעיר מאוד בהם מעדיפים להימנע מקרינה, בדיקת אולטרסאונד שד תיבחר כבדיקה חלופית לממוגרפיה ולא בנוסף.
כיצד מתבצעת הבדיקה?
הבדיקה מתבצעת כאשר המטופלת שוכבת על המיטה, ללא בגדים בחלק העליון של הגוף וכן ללא תכשיטים. הטכנאי ימרח ג'ל על אזור החזה, זאת על מנת שיוכל להעביר את המתמר ולייצר את גלי הקול הנדרשים, על מנת שיהיה ניתן ליצור תמונה באיכות טובה. מעת לעת, הוא יבקש מהמטופלת לשנת תנוחה בשביל לקלוט אזורים נוספים.
זמן הבדיקה הוא קרוב לחצי שעה, היא מתבצעת ללא הרדמה ולא חשים תחושת כאב. חשוב לציין, אין לבדיקה תופעות לוואי, ומיד בסיומה אפשר לחזור לתפקוד רגיל.
האם יש צורך בהכנה לבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד שד אינה דורשת הכנה מיוחדת מראש.
- ניתן לאכול ולשתות כרגיל ובמקרה הצורך לקחת תרופות קבועות בבוקר הבדיקה.
- יש להימנע ממריחה של קרמים וכדומה על השד ביום הבדיקה. בבוקר הבדיקה הביאו עימכן בדיקות קודמות של השד אם ישנן ואת ההפניה לבדיקה .
- כמו כן רצוי מאוד שתגיעו לבושות בבגדים נוחים שיאפשרו חשיפה של האזור הנבדק בלבד.
תוצאות אולטרסאונד שד
תוצאות בדיקת האולטרסאונד מועברות לפיענוח אצל רופא רדיולוג, ולאחר מכן מועברות התוצאות המפוענחות לידי הנבדק. התוצאות מתייחסות לכל שד בנפרד, והן מסוכמות תחת מדד BIRADS (Breast Imaging Reporting and Data System). כאשר תוצאת הבדיקה היא BIRADS-1, משמעות התוצאה היא שהבדיקה יצאה תקינה. BIRADS-2 פירושו שהתגלו ממצאים, אולם הם שפירים או שהם כבר ידועים. כאשר התוצאות המתקבלות הן BIRADS-3 ומעלה (4A, 4B וכדו'), המשמעות היא שהתגלו ממצאים חשודים בעלי סיכויים משתנים להפוך לסרטניים. במקרים אלה תינתן על פי רוב המלצה לביצוע ביופסיה, ולהמשך טיפול בהתאם לתוצאות הבדיקות הבאות.
תוך כמה זמן מקבלים תוצאות?
את ההדמיה עצמה על דיסק תוכלי לקבל מיד בסיום הבדיקה ולהעביר לרופא המטפל. חשוב לציין כי התמונות הן רק חלק מהתהליך ולשם השלמת הבדיקה יש צורך בפיענוח על ידי רדיולוג מומחה. המתנה ממושכת לפיענוח ולתוצאות של בדיקה חשובה כמו אולטרסאונד שד יכולה להיות קשה ומורטת עצבים .אצלנו במכון 360 אנו מציעים פיענוח מהיר של תוצאות ההדמיה תוך 24 שעות מהזמנת הפיענוח כולל השוואה לבדיקות קודמות דבר שיוכל להקל על המתח ולתת מעט ודאות בתהליך האבחנתי.
איפה אפשר לעשות את הבדיקה?
ישנם מקרים בהם עדיף לבצע בדיקה פרטית – בייחוד אם אתם זקוקים לתוצאות בדחיפות ולא מעוניינים להמתין למערכת הציבורית. על מנת לעשות זאת יש לפנות אל מכונים שמתמחים בביצוע בדיקות אולטרסאונד פרטי ועושים זאת באופן פרטי או נמצאות בהסדר עם חברות ביטוח, דרך פוליסת ביטוח פרטית.
- תור תוך 12-24 שעות
- גמישות בבחירת מועד הבדיקה
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר ע"י רופא מומחה
- בדיקות מוכרת כהחזר ע"י חברות הביטוח
מה היתרון של בדיקת אולטרסאונד שד פרטי על בדיקה דרך הקופה?
- אולטרסאונד שד פרטי יתן לנו אפשרות לקביעת התור מהר יותר, ועל כן אין צורך לחכות עד שיתפנה מקום במסגרת קופת חולים. יש מקרים בהם זה הכרחי לבצע את הבדיקה כמה שיותר מהר ולכן, מוטב לפנות לשירות פרטי. באופן פרטי אפשר לקבל תור גם בין 12 ל-72 שעות.
- התהליך עצמו, לא רק הבדיקה אלא התוצאות ושאר הטיפול יכול להתבצע באופן מהיר יותר. כאמור, יש מקרים שבדיקת אולטרסאונד שד פרטי היא דבר הכרחי ולכן זה גם משתלם יותר.
- העלויות של בדיקת אולטראסאונד שד פרטי הן זולות לאין שיעור, מאשר בדיקות שנערכות באמצעות הקופה. לכן זה משתלם, בוודאי אם יש צורך לבצע מספר בדיקות במסגרת תהליך טיפולי כזה או אחר.
אולטרסאונד שד פרטי – מחיר
בממוצע, מחיר אולטרסאונד פרטי יכול לנוע בין 1,300 ש"ח ל- 2,500 ש"ח.
מעוניינים לתאם אולטרסאונד שד פרטי?
מוזמנים ליצור קשר עם 360 מעלות שיא – שירות קביעת בדיקות רפואיות דחופות ומהירות. אצלנו תקבלו תור לבדיקה תוך 12-72 שעות בלבד מרגע הפנייה שלכם!
שאלות ותשובות על אולטרסאונד שד
באיזו תדירות מומלץ לבצע בדיקת אולטרסאונד שד?
תדירות הבדיקה תלויה בגיל, בהיסטוריה המשפחתית (אם היה סרטן שד במשפחה), בצפיפות רקמות השד.
למה יש צורך גם באולטרסאונד בנוסף לממוגרפיה כשיש רקמת שד צפופה?
מבנה השד משפיע על היכולת לבדוק את רקמת השד בבדיקת ממוגרפיה. רקמת שד צפופה עלולה שלא לאפשר גילוי חריג בשד, לכן מומלץ לבצע בדיקה משלימה באמצעות בדיקת אולטרסאונד.
האם אפשר לבצע בדיקת אולטרסאונד שד בהיריון?
בהחלט. בדיקת אולטרסאונד היא בדיקה בטוחה, ואינה עושה שימוש בקרינה מייננת. הבדיקה אינה משפיעה על העובר.
האם אפשר לעשות בדיקת אולטרסאונד במחזור?
בדרך כלל אפשר לעשות בדיקת אולטרסאונד במחזור, אבל מומלץ לשאול את הרופא שיבצע את הבדיקה.
מה ההבדל בין ממוגרפיה לבין אולטרסאונד שד?
בשתי השיטות מצלמים את השד, אלא ששיטת הצילום שונה. הממוגרפיה מצלמים באמצעות קרני רנטגן, ובאולטרסאונד באמצעות גלי קול.
ממוגרפיה כרוכה בחשיפה לקרינה נמוכה, ואילו באולטרסאונד אין פליטה של קרינה. ממוגרפיה יעילה בגילוי גידולים קטנים, ואילו אולטרסאונד יעיל לנשים שרקמת השד שלהן צפופה. אולטרסאונד יכול לזהות ציסטות וגושים מוצקים.
האם נדרשת בדיקת אולטרסאונד שד רק אם יש חשש לסרטן?
לא בהכרח. בדיקת אולטרסאונד שד עשויה להיעשות גם בשל סיבות אחרות, כמו גילוי גושים או ציסטות
ד"ר יוהן זלצר
מומחה ברדיולוגיה אבחנתית ופולשנית. רדיולוג במכון רדיולוגיה פולשנית בבית החולים תל השומר.