השירות ניתן בכל רחבי הארץ | הסדרי תשלום מיוחדים לבעלי ביטוחים פרטיים ולחברי קופות החולים בביטוחים המשלימים

MRCP

שירות קביעת בדיקות רפואיות מהירות ודחופות.
MRI | אולטרסאונד | CT ֻ| רופאים מומחים

התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי עד 24 שעות, מהיום להיום!

או שילחו לנו הודעה:

MRI של דרכי הלבלב והמרה (MRCP)

שירות קביעת בדיקות רפואיות מהירות ודחופות.
התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי לביצוע, עד 24 שעות, מהיום להיום!

שירות קביעת בדיקות רפואיות
מהירות ודחופות.
התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי
לביצוע עד 24 שעות, מהיום להיום!

MRCP


MRI של דרכי המרה והלבלב (MRCP)

MRCP ( Magnetic Resonance Cholangiopancreatography ) היא בדיקה המשמשת לאבחון מחלות בלבלב ובדרכי המרה. הבדיקה אינה פולשנית, אינה מצריכה הזרקת חומר ניגוד ואינה עושה שימוש בקרינה מייננת. בדיקת mrcp מתבססת על טכנולוגיה של MRI, הדמיית תהודה מגנטית, המתבצעת באמצעות שדות מגנטיים חזקים ובאמצעות גלי רדיו, המאפשרים לקבל תמונה תלת ממד מדויקת של האיברים הללו.

מהם התסמינים המצריכים לבצע בדיקת MRCP?

רופא המשפחה יפנה את החולה לבדיקת MRCP כשמופיעים תסמינים כמו צהבת, כאבי בטן, בטן נפוחה, בחילות, הקאות, שתן כהה או במצב שבדיקות תפקודי כבד לא תקינות. תסמינים אלה יכולים להעיד על הפרעות בדרכי המרה או הלבלב.

מה מאבחנת בדיקת MRCP?

הבדיקה מאבחנת  מצבים רפואיים חריגים בלבלב ובדרכי המרה, כמו, אבנים בצינור המרה,  ציסטות, דלקת בכיס המרה, צינור מרה חסום או צר (צרות המרה), סרטן צינור המרה (כולנגיוקרצינומה),  צינורות לבלב חסומים, צרים או מורחבים. דלקת בלבלב, ציסטות וגידולים.

הכנות לבדיקה

בדיקת MRCP בדומה לבדיקת MRI, אינה דורשת הכנות מיוחדות, אלא אם תתבקשו להימנע מאכילה ומשתיה כמה שעות לפני הבדיקה.
חשוב לעדכן את מבצע הבדיקה על תרופות שאתם נוטלים, או על אלרגיות או מחלות ידועות.
לפני הבדיקה הסירו כל תכשיט, לרבות פירסינג או אביזר העשוי ממתכת, וכן ידעו את מבצע הבדיקה על כל פריט מתכתי המושתל בגופכם, כמו מפרק שהושתל, קוצב לב, שתל העשוי ממתכת, מכשירי שמיעה ותותבות.
השדה המגנטי אינו מזיק, אך בשל חוזק השדה המגנטי הוא עלול לפגוע באביזרי מתכת . רוב השתלים האורתופדיים אינם מהווים סיכון, אך תמיד יש לעדכן את מבצע הבדיקה על נוכחותם של שתלים או מתכות בגוף.

מהלך בדיקת MRCP

בתחילת הבדיקה תתבקשו לשכב על שולחן הבדיקה, שיחליק לתוך צינור בצורת גליל גדול.

לחלק ממכשירי הבדיקה יש כיום פתחים רחבים יותר. קיימים כיום גם מכשירים שפתוחים בצדדים, ובכך מקלים על אנשים הסובלים מקלסטרופוביה.
הרופא המבצע את הבדיקה, יישב ליד  מחשב מחוץ לחדר הבדיקה. תוכלו לשוחח אתו באמצעות אינטרקום.
חשוב שתישארו דוממים ותמנעו מלזוז בזמן צילום התמונות, וכך תאפשרו קבלת תמונות ברורות ומדויקות.  במהלך הבדיקה תשמעו ותרגישו רעשי הקשה או חבטה חזקים, הנוצרים מגלי הרדיו. כדי לצמצם את הרעש יסופקו לכן אטמי אוזניים או אוזניות שבאמצעותן תוכלו לשמוע מוסיקה.
בדיקת MRCP אינה כרוכה בכאב. הבדיקה אורכת בין 10 ל – 15 דקות. אם היא מבוצעת עם בדיקת MRI סטנדרטי של הבטן, הבדיקה יכולה להימשך עוד כ – 30 דקות.

תוצאות הבדיקה ופענוח

הרדיולוג (רופא המתמחה בדימות רפואית) יקרא את סריקות ההדמיה, יפענח אותם וישלח דו"ח למטופל. בהתאם לממצאים, הרופא המטפל ימליץ על המשך טיפול.

מהן המגבלות של MRCP?

תזוזה – על מנת לקבל תמונות באיכות גבוהה על הנבדק להישאר דומם לחלוטין ולעקוב אחר הוראות מבצע הבדיקה. אם הנבדק חרד, מבולבל או סובל מכאבים עזים, ייתכן שיתקשה לשכב ללא תזוזה במהלך ההדמיה.
משקל – למכשיר הבדיקה יש מגבלות משקל. אדם גדול מאוד עשוי שלא להתאים לסוגים מסוימים של מכשירי בדיקה.
אביזרים מתכתיים – שתלים וחפצים מתכתיים אחרים יכולים להקשות על קבלת תמונות ברורות.


מה ההבדל בין mri ל mrcp?

סריקת MRCP היא תת-סוג של סריקת MRI המתאימה יותר לתמונות מפורטות של הלבלב, כיס המרה וצינורות המרה. MRI היא בדיקה המשתמשת במגנטים רבי עוצמה, גלי רדיו ומחשב כדי לקבל תמונות מפורטות של איברי הגוף. ה- MRI משתמש בתמונות תלת ממדיות של איבר שצולמו מזוויות שונות כדי לעזור לרופא לראות את מבנה האיבר, את אספקת הדם שלו ומצבים רפואיים חריגים, כמו הצטלקות או נפיחות מעל האיבר.
MRCP כתת-סוג של סריקת MRI, מאפשר לסרוק תמונות מפורטות של האיברים, במיוחד בדיקת mrcp של הלבלב, ו – mrcp כיס המרה ודרכי מרה. התמונה המתקבלת טובה יותר בהשוואה ל- MRI.

מה ההבדל בין ERCP ל-MRCP?

שתי הבדיקות, בדיקת  ERCP ובדיקת MRCP , נועדו לאיתור אותן בעיות בלבלב ובמרה, אלא שבדיקת ERCP היא פולשנית ודורשת הרדמה, ואילו MRCP, כפי שראינו לעיל, אינה פולשנית. במהלך בדיקת ERCP מוחדר אנדוסקופ (צינור גמיש עם מצלמה ואור) לתוך הפה ומוחלק  דרך הוושט כדי להגיע למעי הדק. כדי להגיע לצינורות המרה ולצינורות הלבלב, מוחדרת צינורית נוספת אל תוך האנדוסקופ. כמו כן מוזרק  חומר ניגוד כדי להבליט את צינורות המרה והלבלב בזמן שהחומר עובר דרכן. במהלך הליך הבדיקה אפשר לבצע טיפולים כמו הסרת אבנים או להניח סטנטים כדי לפתוח צינורות חסומים. אפשר לבצע גם ביופסיה כדי לאסוף דגימות רקמה לניתוח. הליכים אלה אינם אפשריים בבדיקת MRCP.


טבלה השוואתית
MRCP לעומת  ERCP

פרמטרבדיקת MRCPבדיקת ERCP
פולשני/לא פולשניאינה פולשניתפולשנית
תופעות לוואיאיןייתכנו תופעות לוואי
מהירות ההליךמהיר יחסית עד 15 דקותתלוי ממצאים
קרינה/ללא קרינהללא קרינהנעשה שימוש בשיקוף רנטגן
הליך בטוח/לא בטוח לנשים בהיריוןבטוחההליך נעשה תחת טשטוש או הרדמה, ולא מומלץ לנשים בהיריון
אפשרות לטיפול בזמן ההליךהבדיקה אינה פולשנית לכן אין אפשרות לטיפוליש אפשרות להסיר אבני מרה ולהסיר גידולים לצורך בדיקה

שאלות ותשובות על MRCP

בניגוד לשיטות דימות אחרות, MRCP אינו עושה שימוש בקרינה מייננת, אלא בתהודה מגנטית ובגלי רדיו. לכן, הבדיקה נחשבת כבטוחה גם לנשים בהריון. בכל מקרה, יש להתייעץ לפני הבדיקה עם הרופא המטפל.

MRCP מדויק יותר בהשוואה לבדיקת CT, ואולטרה-סאונד . הרגישות, הספציפיות והדיוק של זיהוי אופי החריג הרפואי מדויק יותר בבדיקת MRCP.

MRCP הוא סוג מיוחד של בדיקת MRI. הרופא משתמש בו כדי להסתכל על מערכת המרה והלבלב. זה כולל את הלבלב, צינור הלבלב, צינורות המרה, כיס המרה והכבד.

השימוש בחומר ניגוד נעשה כדי לזהות מקרים מורכבים כמו, סרטן בצינור המרה , היצרות של צינור המרה, ציסטה או אבנים בצינור המרה, צינורות מרה מורחבים, אבני מרה, דלקת בלבלב או בכיס המרה , סרטן הלבלב ציסטות בלבלב.

בדיקת MRCP יכולה לזהות אבנים במרה ובלבלב, אך לא תזהה  אבנים בגודל של פחות מ – 3 מ"מ.

ניתן לבצע את הבדיקה גם לילדים, אך מכיוון שהיא דורשת שיתוף פעולה עם הילד, שיישמע להוראות נבצע הבדיקה וישכב ללא תזוזה, סביר להניח שילד יתקשה בכך. לכן, בדרך כלל נותנים לילד תרופות הרגעה, כדי שיוכל לצלוח את הבדיקה.

ד

ד"ר יוהן זלצר

מומחה ברדיולוגיה אבחנתית ופולשנית. רדיולוג במכון רדיולוגיה פולשנית בבית החולים תל השומר.

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
cropped-logo-MAALOT-SI-360-JUN2020-1024x327

לקביעת תור לבדיקת MRI | אולטרסאונד

התקשרו:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

מאמרים אחרונים

תוכן עניינים

דילוג לתוכן