MRI חזה
MRI – דימות תהודה מגנטית, היא בדיקה לא פולשנית, העושה שימוש בשדה מגנטי רב עוצמה, ובגלי רדיו כדי ליצור תמונות מפורטות של אברי הגוף הפנימיים. בניגוד לבדיקות דימות אחרות, כמו CT, רנטגן ואולטרסאונד, בדיקת MRI מספקת תמונות ברזולוציה גבוהה מאוד, ובאמצעותה ניתן לזהות בעיות גם ברקמות הרכות, במפרקים ובעצמות, שלא ניתן לראותם בבדיקות האחרות.
MRI חזה מספק תמונות מפורטות של מבנים רבים בתוך בית החזה.
מהו מכשיר MRI?
MRI הוא מכשיר סריקה שצורתו כצורת צינור גדול הבנוי ממגנטים ומסלילים. המגנטים יוצרים שדה מגנטי רב עוצמה , בדרך כלל בין 1.5 ל – 3 טסלה (מידת העוצמה של המגנט) והסלילים שולחים גלי רדיו לתוך האיברים הנבדקים וקולטים את האותות הנפלטים. אותות אלה מועברים למחשב ומעובדים לתמונות חתך בתלת ממד.
קיימים כיום מכשירי MRI רחבים, יותר נוחים ומרווחים ממכשירי ה MRI הסגורים, שאינם מתאימים לנבדקים כבדי משקל, ולנבדקים הסובלים מקלסטרופוביה. המכשירים הרחבים מקלים על מהלך הבדיקה.
איך מתבצעת בדיקת MRI חזה?
הנבדק יתבקש לשכב על מיטת הבדיקה, שתחליק אל תוך מכשיר ה – MRI, כאשר האזור הנבדק (החזה) ימוקם במרכז המכשיר. בתחילת הבדיקה יקבל הנבדק הסבר על מהלך הבדיקה, ובמהלכה הוא יקבל הנחיות ממבצע הבדיקה שיושב בחדר הסמוך, אך עוקב אחר הנבדק דרך חלון גדול. כן יוכלו הנבדק ומבצע הבדיקה לתקשר במהלך הבדיקה באמצעות אינטרקום.
חשוב מאוד שבמהלך צילום התמונות הנבדק יישאר דומם, ללא תזוזה . הצילום לוקח כמה שניות עד כמה דקות בכל פעם. בזמן צילום התמונות הנבדק ישמע צלילי הקשה או חבטה חזקים. הצלילים הללו נוצרים על ידי הסלילים שמייצרים את גלי הרדיו . לצורך צמצום הרעש יסופקו לנבדק אטמי אוזניים או אוזניות.
הבדיקה יכולה להימשך עד שעה. חשוב לציין, שהבדיקה אינה כרוכה בקרינה מייננת, והיא נחשבת לבדיקה בטוחה, גם לילדים.
מה חשוב לדעת לפני הבדיקה?
מכיוון שמדובר בבדיקה המתבצעת באמצעות הפעלת שדה מגנטי עוצמתי מאוד, חשוב להסיר לפני הבדיקה כל פריט העשוי ממתכת או שעשוי להכיל מתכת . פריטים אלה כוללים: תכשיטים, שעונים, כרטיסי אשראי, מכשירי שמיעה, סיכות ראש, פירסינג, רוכסנים מתכתיים, עטים, משקפיים , טלפון נייד, וגם שתלי מתכת, קוצבי לב, סטנטים.
זאת ועוד, חלק מבדיקות ה-MRI עושות שימוש בהזרקה של חומר ניגוד. חשוב ליידע את הרופא על אלרגיות ידועות, על מנת לוודא שחומר הניגוד לא יזיק לנבדק.
לאחר הבדיקה
לאחר בדיקת MRI חזה, ניתן לחזור לפעילות רגילה. אם הוזרק לנבדק חומר ניגוד, ייתכן ותהיה לו תחושה קלה של חום או טעם מתכתי בפה. תחושות אלה חולפות מעצמן בתוך זמן קצר.
תוצאות הבדיקה יפוענחו על ידי רדיולוג, רופא מומחה לפענוח בדיקות דימות, ויועברו לנבדק בתוך כמה ימים. כשמדובר בביצוע בדיקת MRI במכון פרטי, משך הזמן לקבלת התור לבדיקה ולקבלת תוצאות הבדיקה, מתקצר באופן משמעותי.
היתרונות של בדיקת MRI חזה
MRI היא כאמור, טכניקת הדמיה לא פולשנית ואינה כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת.
MRI יכול לזהות חריגות שעלולות להיות מוסתרות על ידי העצם בשיטות הדמיה אחרות. בנוסף, MRI חזה מאפשרת להבדיל בין רקמות במבנים השונים שבבית החזה.
מהן המגבלות של MRI חזה?
תמונות באיכות גבוהה תלויות ביכולת של הנבדק להישאר דומם לחלוטין ולעקוב אחר ההוראות של מבצע הבדיקה. נבדקים הנמצאים בלחץ או בחרדה יתקשו שלא לזוז במהלך ההדמיה; הבדיקה ב MRI סגור לא מתאימה לנבדקים עם ממדי גוף גדולים; שתלים בגוף הנבדק יכולים לגרום למונות לא ברורות דיין; בדיקת MRI בדרך כלל עשויה להימשך זמן רב יותר מאשר בדיקות הדמיה אחרות.
חשוב להדגיש, כי כיום במכונים הפרטיים, קיים ציוד MRI חדשני ומתקדם, המציע בדיקות MRI במכשיר רחב ומרווח מהרגיל , שנותן מענה לרוב המגבלות שלעיל.
יכול לעניין אותך גם: