מהו MRI עמוד שדרה מותני? למי הוא מומלץ? ומתי ואיך כדאי לבצעו המדריך!
אחד המקומות הרגישים ביותר בגוף האדם הוא עמוד השדרה. למעשה מדובר באיבר שמחזיק אותנו, עוזר לנו לעמוד, ללכת, לרוץ, ולבצע שורה ארוכה של פעולות אחרות, משמעותיות, כמעט בכל שלב ובכל רגע בחיים שלנו. אם יש נזק מסוים בעמוד השדרה, אז אנחנו עלולים למצוא את עצמנו בבעיה רצינית. לכן גם כל תהליך הטיפול בעמוד שדרה, הוא מאוד רגיש.
על מנת לאתר ולאבחן בעיות בעמוד השדרה יש צורך לבצע בדיקות שונות. להבדיל מאזורים רבים אחרים בגוף, הרי שתהליך האבחון חייב להתבצע באמצעות מקורות חיצוניים, קרי מכשירים שונים שיעזרו לנו לאבחן את מקור הבעיה. הסיבה היא, לעיתים בדיקה באמצעות מגע פיזי בעמוד השדרה, עלול לגרום נזק משמעותי יותר.
הבדיקה שתעזור לנו לאבחן את מצב עמוד השדרה ולהחליט כיצד לפעול היא בדיקת MRI עמוד שדרה מותני. מדובר על בדיקת דימות אשר מאפשרת לראות בדיוק מה המצב של עמוד השדרה ולהחליט כיצד לטפל בנו.
באילו מקרים יהיה צורך בבדיקת MRI עמוד שדרה?
ישנן סיבות שונות בהן יהיה צורך לעבור בדיקת MRI בעמוד השדרה , למשל, במקרים של תאונות, חבלות, פציעות הקשורות באופן ישיר או עקיף לעמוד השדרה. בכל עת שקיים חשד לפגיעה בעמוד השדרה מסיבה כזו או אחרת. כמו כן, אם המטופלים מתלוננים על כאבי גב או צוואר חזקים המקשים עליהם לתפקד (במקרים אחרים, ייתכן ויישלחו לבדיקות יותר פשוטות כמו CT).
מטופלים לפני ניתוחים מסוימים, יידרשו לעבור בדיקות MRI, מטופלים החולים במחלות נוירולוגיות שונות, וכן אם קיים חשד לזיהומים, דלקות, ופעולות פולשניות שונות שהשפיעו על תפקוד עמוד השדרה.
בקרב נשים בהריון, אזי שאם הן מתלוננות על כאבי גב חריגים אזי שהן יופנו לבדיקות לצורך אבחון הבעיה. במקרה של תינוקות וילדים, אם קיים חשד למום מולד בחוט השדרה, אזי שהם יצטרכו לעבור בדיקת MRI בעמוד השדרה.
מה זו בדיקת MRI עמוד שדרה וכיצד היא מתבצעת?
כידוע, בדיקת MRI, היא בדיקת דימות המתבצעת באמצעות סריקה של הגוף, אשר מאפשרת לראות איברים פנימיים ברזולוציה מאוד טובה, ללא צורך בפעולה פולשנית וללא חשיפה של המטופל לקרינה. במקרה שלנו, הרי שהמכשיר יסרוק את עמוד השדרה ויאפשר לראות האם חלו בו שינויים והאם הוא נמצא במצב לא תקין. בהתאם לתוצאות הבדיקה, יחליט הרופא כיצד לטפל בנו.
הבדיקה מתבצעת במכוני MRI, כאשר המטופל או המטופלת מתבקשים ללבוש חלוק, לשכב על מיטת המכשיר, לעיתים בשביל שהם לא יזוזו אז הרופאים ייעזרו באמצעים שונים. לאחר מכן, המכשיר יסרוק את האזור שוב ושוב, עד שהבדיקה תסתיים. תהליך הבדיקה נמשך 45 דקות בדרך כלל.
לאחר מכן, הם יחכו מחוץ לחדר בשביל לקבל את תוצאות הבדיקה על גבי דיסק וכן צילומים מפוענחים. את כל זה הם יקחו איתם ויעבירו לרופא שלהם להמשך תהליך הטיפול.
חשוב להבהיר, בדיקת MRI עמוד שדרה מותני, מתבצע ללא תהליך הרדמה שכן אין בכך צורך. במידה והמטופלים חשים תחושה לא נוחה או כל דבר אחר, אפשר שהבדיקה תתבצע באמצעות אמצעי טשטוש שונים.
כמו כן, ברוב המקרים לא יהיה צורך בהכנות מיוחדות לבדיקת MRI, אך ייתכן מאוד שהרופא כן יבקש מהם להגיע אחרי צום של מספר שעות, על מנת שלא יהיו הפרעות במהלך הצילומים וכן שהתוצאות יהיו מדויקות יותר.
במהלך הבדיקה, יצטרכו המטופלים להסיר מעליהם תכשיטים או כל אמצעי אחר שעלול לשבש את תהליך הבדיקה. במידה ויש להם שתלים או גוף זר אחר בגוף, הם יצטרכו לדווח על כך לפני, בשביל לבחון כיצד לנהוג. במידה והרופאים במקום ימצאו לנכון, אז הם יזריקו חומרי ניגוד MRI אשר יאפשרו להציג אזורים מסוימים באופן בולט יותר.
בכל מקרה, לפני שעושים בדיקת MRI עמוד שדרה, יהיה נכון לבקש ולקבל את כל ההוראות הרלוונטיות בשביל שיהיה ניתן לבצע את הבדיקה בצורה נכונה ומדויקת. הבדיקה לא תמיד נעימה, במובן הזה שהיא לוקחת זמן ומחייבת את המטופלים לשכב ללא תזוזה, אך אם הם ינהגו כך, אזי שהם לא יצטרכו לחזור עליה ויוכלו לקבל תוכנית טיפול איכותית מהרופא שלהם.
מה הן תופעות הלוואי וכיצד יש לנהוג אחרי הבדיקה?
בדיקת MRI עמוד שדרה, כמעט ולא כוללת תופעות לוואי ואין לה סיכונים מיוחדים. יש מקרים בהם אנשים אשר הוזרקו להם חומרי ניגוד, חשו חולה או ירידה בתפקוד הכליות, אך מדובר על דברים מאוד קיצוניים ולא שכיחים.
בעיקרון, בדיקת MRI בכלל ובפרט בדיקה כזו, נחשבת לבדיקה מאוד בטוחה ולראייה, היא מותרת גם לילדים ולקשישים וגם לנשים בהריון.
אחרי הבדיקה, אפשר לחזור ולתפקד כרגיל. אם לא הוזרק חומר טשטוש, אז אין בעיה לנהוג או לבצע כל פעולה אחרת על פי הצורך.
לסיום חלק זה נדגיש, בדיקות MRI, הן בדיקות מאוד בטוחות ולכן רופאים רבים מבקשים להפנות את המטופלים שלהם לבצע אותן. בדיקת MRI עמוד שדרה איננה שונה במובן זה מבדיקות MRI אחרות. אומנם מדובר על אזור בגוף שהוא יותר רגיש, אך הבדיקה כשלעצמה איננה מסכנת אותו.
מה עושים אחרי הבדיקה?
ברגע שמקבלים את התוצאות, יש לפנות לרופא עם כל החומר והוא יחליט כיצד לנהוג. רצוי מאוד לפנות למסלול בו אפשר לקבל את התוצאות מיד אחרי הבדיקה בלי לחכות, על מנת שיהיה ניתן לקבל תוכנית טיפול מיידית מהרופא המטפל. הוא כמובן ידע לקרוא את התוצאות ולהבין מתוכן האם יש בעיה וכיצד יש לטפל בה.
בדרך כלל התוצאות אמורות להציג תיאור מאוד מפורט של כל חוליה וכל דיסק בעמוד השדרה, וכמובן שכל החוט השדרה עצמו, כך שיהיה אפשר להבין מהן מה המצב בצורה מדויקת. אחד היתרונות הבולטים של בדיקת MRI בכלל ובפרט MRI עמוד שדרה, זה עצם העובדה שאפשר לראות הכל בצורה ברורה, חדה, וניתן להסיק מכך מסקנות חד משמעיות.
אחרי שהרופא יבחן את התוצאות, הוא יקבע כאמור את תוכנית הטיפול. זה יכול להיות ניתוח, זה יכול להיות טיפול תרופתי, טיפול באמצעות פיזיותרפיה או בכל דרך אחרת שנראית לו נכונה על פי המצב של המטופל או המטופלת.
איך משיגים תור מהיר לבדיקה?
אחת הבעיות של בדיקות MRI היא הקושי להשיג תור במהירות. לכן חשוב לפנות למסלול פרטי, דוגמא המסלול של 360 מעלות שיא, אז אפשר ליהנות מתור תוך 10 עד 72 שעות במידת הצורך, באחד מבתי החולים או המרכזים בהם יש מכשיר MRI.
דרך השירות של החברה, יהיה אפשר לקבל גם תור תוך זמן קצר, וכן גם לשלם מחיר מוזל באמצעות שימוש בפוליסת ביטוח בריאות פרטי או דרך ביטוחים משלימים. החברה מספקת שירות אישי, כולל ליווי לאורך כל הדרך.
אם התבקשתם על ידי הרופא שלכם לקבוע תור דחוף, מומלץ שלא תחכו ותפנו מיד לצוות החברה והם ידעו למצוא עבורכם את המועד המוקדם ביותר, בשביל שתוכלו לבצע את הבדיקה תוך ימים ספורים בלבד. בסיום הבדיקה תקבלו את התוצאות ותוכלו לחזור אל הרופא שלכם עם כל החומר הנדרש בשביל ליהנות מתוכנית טיפול רלוונטית עבורכם.
ד"ר עודד הרשקוביץ
תפקיד רופא בכיר במערך האורתופדי במרכז הרפואי וולפסון.
תחום ראשי אורתופדיה עמוד שדרה
ד"ר עודד הרשקוביץ הינו מומחה בכירורגיה אורתופדית ומנתח עמוד שדרה.
להזמנת ביקור באופן פרטי
03-695-7777