השירות ניתן בכל רחבי הארץ | הסדרי תשלום מיוחדים לבעלי ביטוחים פרטיים ולחברי קופות החולים בביטוחים המשלימים

חומר ניגוד

שירות קביעת בדיקות רפואיות מהירות ודחופות.
MRI | אולטרסאונד | CT ֻ| רופאים מומחים

התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי עד 24 שעות, מהיום להיום!

או שילחו לנו הודעה:

שימוש בחומרי ניגוד לבדיקות

שירות קביעת בדיקות רפואיות מהירות ודחופות.
התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי לביצוע, עד 24 שעות, מהיום להיום!

שירות קביעת בדיקות רפואיות
מהירות ודחופות.
התקשרו עכשיו לקביעת תור מידי
לביצוע עד 24 שעות, מהיום להיום!

חומרי ניגוד לבדיקות הדמיה רפואיות

אם אתם או יקיריכם עברתם בעבר בדיקת CT (ראשי התיבות של טומוגרפיה ממוחשבת – הבדיקה שמדמה בתלת-ממד את האברים הפנימיים של הגוף), או שאתם עתידים לעבור בדיקה כזו, הרי שקיבלתם או תקבלו לפניה זריקה, חוקן, או כוס לשתייה של נוזל המכיל חומר ניגוד. ואם לא הבנתם למה, מה עושה לכם החומר הזה והאם יש לו תופעות לוואי – הנה ההסבר.

מהו חומר ניגוד?

חומר הניגוד – שניתן בהזרקה (דרך הווריד), בחוקן או בשתייה – מסייע להשביח את איכות ההדמיה של הרקמות הרכות בגוף, כלי הדם ואיברים עשירים בכלי דם (כבד, מוח) והאיברים החלולים (הקיבה, המעי הדק, שלפוחית השתן, כיס המרה). כך הבדיקה המתקבלת מדויקת יותר וניתן לאתר דלקות, חסימות, גידולים, ועוד. הדרך שבה יילקח חומר הניגוד תיקבע לפי הצורך הרפואי המסוים של כל נבדק.

כך, למשל, יוד ניתן בשתייה בבדיקות CT של הבטן, כדי לראות טוב יותר את הקיבה, המעי הדק והמעי הגס. במקרה זה הנבדק שותה כ-2 ליטרים בהדרגה בפרק זמן של שעה וחצי עד שעתיים.

מאמר מקצועי - חומר ניגוד - 360 מעלות שיא

סוגי חומרי ניגוד

חומר ניגוד CT

חומר הניגוד הרווח מכיל יוד, שמסייע לשפר את החדירות של קרני הרנטגן ואת הניגודיות של הרקמות הרכות במהלך בדיקת CT, וכך גם להבליט תהליכים פתולוגיים, אם יש כאלה. הזרקתו מלווה לעיתים בתחושת חום, כשהנבדק נשאר להשגחה אחרי הבדיקה כדי לוודא שאינו רגיש ליוד וסובל מתופעות לוואי.

במקרה של רגישות הנבדק ליוד, נעשה שימוש בחומר הניגוד בריום. מרקמה של תמיסת המלחים הזו דומה לסיד, או לחלב סמיך כשהוא מהול במים, ותפקידו למלא את פנים האיברים ולכסות את קירותיהם הפנימיים, וכך ניתן לראות אותם טוב יותר בצילום ההדמיה. הבריום נלקח בבליעה לבדיקת דרכי העיכול העליונות וכחוקן לדרכי העיכול התחתונות.

חומר ניגוד MRI

בניגוד לחומרי הניגוד המוזרקים במהלך בדיקות CT – במהלך סריקות MRI נהוג להזריק את חומר הניגוד גדוליניום. השימוש בו שכיח בבדיקות הדמיה של כלי דם, טרשת נפוצה, מחלות דלקתיות ובמקרי סרטן.

מאמר - חומר ניגוד - 360 מעלות שיא

תופעות לוואי אפשריות

יוד: התגובה הרווחת ביותר ליוד היא תחושת בחילה או גלי חום, והיא חולפת זמן קצר לאחר הבדיקה. במקרים נדירים חומר הניגוד עלול לעורר תופעות לוואי, כמו תגובה אלרגית של גירוד או פריחה, הקאות וכאבי ראש. אם לאחר הבדיקה הנבדק סובל מפריחה בעור, גירוד בעור, קוצר נשימה, או תחושה כללית לא טובה – עליו לדווח לצוות הרפואי.

במקרים קיצוניים יותר התגובה האלרגית עלולה להיות חריפה מאוד, עד כדי סכנת חיים, לפיכך הנבדק נשאל לפני הבדיקה האם הוא רגיש ליוד או לחומר ניגוד אחר, והאם הוא סובל ממחלות רקע כמו סוכרת, אסתמה, בעיות בכליות ובלב. הסיכון לבעיות גדול יותר אצל הסובלים ממחלות כליה ולב, בעיות בבלוטת התריס, סוכרת ואסתמה, ולפיכך במקרים אלה נדרשת הכנה מיוחדת לפני הבדיקה.

אם בעבר הנבדק פיתח תגובה לחומר ניגוד – ייתכן כי התגובה תחזור גם בבדיקה נוספת, אך לא בהכרח. במקרים מסוימים (למשל, במקרה של אסתמה, מחלת כליות/ אי-ספיקת כליות וסוכרת כשהחולה מטופל במטפורמין ומקבילותיה) הנבדק יידרש ליטול תרופה לפני הבדיקה או שייקבע עבורו חומר ניגוד אחר. במקרים קיצוניים של תגובות בעבר – ייתכן שהבדיקה הנוספת תיעשה בלי שימוש בחומר ניגוד, או שיעבור בדיקת הדמיה אחרת (למשל MRI).

בריום: תיתכן תחושה של חוסר נוחות במעיים או עצירות. במקרים נדירים יכול להיות שתיווצר חסימה של בריום במערכת העיכול, ואז יש לטפל בה באמצעות חוקן.

גדוליניום: השימוש בו בטוח, למעט מי שסובל מבעיה חמורה בכליות ומי שאלרגי לחומר זה. גם במקרה זה תופעות לוואי שעשויות להופיע הן בדרך כלל קלות – כאבי ראש, בחילות, סחרחורות והקאות. עם זאת, היות שבמחקרים נמצא כי כמויות קטנות של הגדוליניום עשויות להצטבר בגוף – ובין היתר במוח – אצל נבדקים שקיבלו מנות חוזרות, מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) הורה להימנע משימוש מיותר בו.

האם חומרי ניגוד עלולים לגרום נזק לאישה בהיריון?

היות שחומרי הניגוד כולם עוברים דרך השליה ומגיעים לחלב האם – יש חשש כי הם יפגעו בבלוטת התריס של העובר/ילוד, ולכן בדרך כלל לא מומלץ להשתמש בהם אצל נשים הרות, בעיקר בטרימסטר הראשון, וכן לזרוק את חלב האם ביממה הראשונה לאחר הבדיקה. גם אם הנבדקת חושבת שהיא עשויה להיות הרה – כדאי שתדווח על כך לרופא.

חומר ניגוד - 360 מעלות שיא

אילו בעיות בריאות נוספות עלולות להחמיר בשימוש בחומרי ניגוד?

במקרים הבאים יש לציין את המחלות בפני הרדיולוג (רופא המתמחה בבדיקות דימות): מחלות לב רציניות (בעיקר אי-ספיקת לב או הפרעות קצב), הפרעות בפעילות בלוטת התריס, מחלות המטולוגיות (קרישיות-יתר, אנמיה חרמשית).

הסוף להמתנה של חודשים: בדיקה בתוך 72-12 שעות

הרגישויות לחומרי הניגוד השונים – הן חומר ניגוד CT והן חומר ניגוד MRI – מחייבות הקפדה מקסימלית מצד הרופאים. מצבו הרפואי ובעיותיו של הנבדק דורשים מעקב צמוד ומהימן לכל אורך הדרך – לפני הבדיקה, במהלכה ואחריה. את כל אלה תמצאו אצל מומחי מכון 360 מעלות – שיא, המציע שירותי רפואה ובדיקות אבחנתיות מתקדמות בפריסה ארצית. בין אלה: MRI, CT ואולטרסאונד פרטי, רנטגן, פענוח בדיקות ההדמיה על ידי רדיולוגים מומחים, קולונסקופיה, גסטרוסקופיה וסיגמואידוסקופיה, EEG, בדיקות שמיעה והתייעצויות עם רופאים מומחים – נוירולוגים, אורתופדים, ועוד.

החברה מבטיחה שירות אישי, קשוב ומהיר בתהליך קביעת התורים לבדיקות אבחנתיות, התייעצויות עם רופא מומחה וכלל שירותי הרפואה הפרטית, במקום להתמודד עם בירוקרטיה מתישה ותורים ארוכים. זאת לצד הבטחת ביצוע הבדיקה בתוך 72-12 שעות, בפריסה ארצית. החברה תדאג לבדיקה הנדרשת באזור מגוריכם, באמצעות הרופאים המומחים הטובים ביותר ועם בתי חולים ומכונים מהשורה הראשונה.

לקביעת תור התקשרו 072-3719995 

האם המאמר עזר לך להבין את הנושא?
cropped-logo-MAALOT-SI-360-JUN2020-1024x327

לקביעת תור לבדיקת MRI | אולטרסאונד

התקשרו:

או השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם:

מאמרים אחרונים

תוכן עניינים

דילוג לתוכן