מה זה MRI ערמונית? ולמה הבדיקה הזו מאוד חשובה לבריאותכם?
אחד מסוגי הסרטנים הנפוצים ביותר, הוא סרטן הערמונית. מדובר על גידול הסרטני הנפוץ ביותר בקרב גברים, אשר רבים מהם נאלצים להתמודד איתו אחרי גיל חמישים.
על מנת לאתר את הגידול וגרורותיו, יש צורך לבצע בדיקות הדמיה שונות.
מבין הבדיקות שנהוג לבצע, אזי שבדיקת MRI ערמונית נחשבת לאפקטיבית ביותר.
שכן בדיקות אולטרסאונד ו-CT, הן בדיקות מוגבלות שאינן מאפשרות לספק תמונת מצב מלאה ועל כן, יש לעשות בדיקת MRI, אשר מצליחה לאתר את כל הנקודות בהן יש גידולים וכן להדגים את הגידול בצורה ברורה, כך אפשר לקבל מידע מלא על המצב הקיים.
בדיקת MRI, מיועדת לכל גבר שקיים חשש שמא הוא מתמודד עם סרטן ערמונית.
נהוג לבצע את הבדיקה אחרי שעושים ביופסיה, ואז אפשר לקבוע את הדירוג של המחלה. כלומר, ניתן לקבוע האם הסרטן פרץ את קופסית הערמונית והגיע אל לשלפוחית הזרע. בהתאם לנתונים שמוצגים בבדיקה, אפשר לדעת מה מצבו של המטופל ובהתאם גם לקבוע תוכנית טיפול מתאימה.
נהוג לבצע את הבדיקה, גם במקרה וקיים חשש שאכן יש סרטן ערמונית, אך כל תהליך אבחון אחר, נכשל. בין אם זה ביופסיה ובין אם זה אמצעים אחרים. במקרה כזה, בדיקת MRI יכולה לעזור בביצוע ביופסיה מדויקת, שתספק תוצאה הרבה יותר טובה.
כיצד מבצעים את בדיקת MRI ערמונית בפועל?
בדיקת MRI ערמונית מתבצעת, כאשר הנבדק שוכב על הגב, ייתכן שיהיה צורך להחדיר אל פי הטבעת של המטופל סליל מיוחד שיאפשר לבצע את הבדיקה.
במידה ויהיה צורך לעשות זאת, אז ידאגו למרוח ג'ל לתוכנת אלחוש מקומי לפני כן. הבדיקה עצמה מתבצעת ללא הרדמה.
משך זמן הבדיקה הוא קרוב לחצי שעה, בסיומה הנבדק מחכה לקבלת פענוח התוצאות, אותן הוא מעביר לרופא שלו, ואז אפשר לקבוע מה מצבו ואיך אפשר להמשיך מכאן.
ברמת העיקרון, לפני הטיפול אין צורך לבצע טיפולים או סידורים מיוחדים, אך אם הנבדק מתמודד עם היסטוריה רפואית, עליו ליידע בכך את האחראים במקום, זאת על מנת שיוכלו להחליט האם יש צורך לבצע סידורים מיוחדים לפני הבדיקה.
כמו כן, לפני הטיפול, יסופק לנבדק מידע האם עליו להכין בצורה מיוחדת לבדיקה.
לפני סיום חשוב להדגיש, מאחר ומדובר בבדיקה מאוד חיונית, מוטב לעשות אותה כמה שיותר מהר ולא לחכות.
בדומה לMRI ראש נניח, אשר גם נועד לפענח מקרים של סרטן ומקרים חמורים אחרים, הרי שגם MRI ערמונית נועד למקרים מאוד מיוחדים, ואם הבדיקה לא תתבצע בזמן, אזי שיהיו לכך השלכות לא פשוטות בעתיד.
שאלות ותשובות על MRI ערמונית
מהי בדיקת ה-MRI החדשה לגילוי סרטן הערמונית?
מדובר בסריקת MRI מולטי-פרמטרית (mpMRI), שהיא סוג מיוחד של סריקת MRI המפיקה תמונה מפורטת וספציפית יותר של בלוטת הערמונית מאשר סריקת MRI רגילה. הרופא המטפל ישלח לבדיקת mpMRI, רק אם יש חשד לסרטן.
האם יש צורך בהכנות מיוחדות לפני הבדיקה?
ביום שלפני הבדיקה מומלץ לאכול מאכלים קלים. ביום הבדיקה יש לצום כמה שעות לפני הבדיקה, ולרוקן את המעיים ככל שניתן מצואה ומגזים.
האם יש הנחיות מיוחדות למהלך הבדיקה?
במהלך הבדיקה חשוב לשכב ללא תזוזה, לשחרר את רצפת האגן ולהקשיב להנחיות הטכנאי, שמבצע את הבדיקה.
מה עלול להשפיע על איכות הבדיקה?
היכולת להישאר ללא תזוזה במהלך כל הבדיקה ולעקוב אחר הוראות הטכנאי, לרבות הנחיה לעצור את הנשימה לשניות מעטות. נבדק שנמצא בחרדה, או סובל מכאבים עזים, ייתכן שיתקשה לשכב ללא תזוזה במהלך ההדמיה, וזה כמובן ישפיע על איכו התמונות והאבחון.
כמו כן חשוב להסיר כל מרכיב מתכתי, שאף הוא עלול להשפיע על התמונות.
מה קורה אם התמונות שמתקבלות אינן באיכות גבוהה?
ככל שהתמונות הן באיכות גבוהה, הסיכוי לאבחון מדויק גדל. תמונות איכותיות מקלות על הרדיולוג לפענח את התמונות בצורה מיטבית ומדויקת.
מה היתרונות של MRI ערמונית פרטי?
בבדיקת MRI ערמונית פרטית, נעשה שימוש בציוד המתקדם ביותר, בתנאים נוחים, בבית חולים או במכון פרטי באזור מגוריו של הנבדק. קיימת חשיבות רבה לפענוח הממצאים, ולכן השימוש בציוד חדשני ובצוות רפואי מיומן מבטיחים את דיוק האבחון.
חשוב להדגיש כי הבדיקה מוכרת על ידי חברות הביטוח, וכי ניתן לקבל החזר כספי בגובה של 80% מעלות הבדיקה, ובהתאם לתנאי הפוליסה האישית.
- תור תוך 12-24 שעות
- גמישות בבחירת מועד הבדיקה
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר
ד"ר יוהן זלצר
מומחה ברדיולוגיה אבחנתית ופולשנית. רדיולוג במכון רדיולוגיה פולשנית בבית החולים תל השומר.