מה ההבדל בין CT ל MRI? מהם היתרונות והחסרונות של כל בדיקה?
ישנן לא מעט בדיקות רפואיות אשר יש להן השפעה עצומה על תוכנית הטיפול שהרופא קובע בעקבותיהן וכמובן על הצלחת הטיפול בסופו של דבר. שתיים מהבדיקות הפופולאריות, אשר נחשבות מאוד מתקדמות ומאוד אפקטיביות הן בדיקת CT ובדיקת MRI.
כדי להבין מה ההבדל בין CT ל MRI , יש צורך להבין כיצד כל בדיקה מתבצעת, מה היא כוללת ואיך היא יכולה לעזור לנו. חשוב לומר, כשרופא בוחן מה עדיף MRI או CT עבור הטיפול, אז באופן טבעי הוא עושה זאת בהתאם לצרכים של המטופל ואיזו בדיקה תוכל לספק לו נתונים טובים יותר, בהם יוכל להשתמש לתכנון תוכנית טיפול.
מה ההבדל בין CT ל MRI?
כאמור, בשביל להבין מה ההבדל בין CT לMRI, צריך לדעת מה כל אחת מהבדיקה עושה, כיצד היא מתבצעת ואיזו תוצאה היא יכולה לספק לנו.
נתחיל עם הראשונה, בדיקת CT היא בדיקה שמבוססת על קרני רנטגן, אך להבדיל מצילום רגיל, היא מתבצעת באמצעות סורק שיכול לנתח ולחשב את האזורים בהם מתבצעת הבדיקה, קרי הצילום, ואפשר לייצר חתכים שונים של התמונות באופן כזה שיהיה אפשר לראות כל איבר בצורה ברורה וקלה.
בעיקרון, בדיקת CT ניתן לערוך במגוון רחב של אזורים בגוף על פי הצורך. מדובר על בדיקה פשוטה, לא פולשנית (לעיתים היא כוללת החדרת חומר ניגוד על מנת שיהיה ניתן לראות היטב אזורים מסוימים).
הבדיקה בטוחה, אך יש להסיר תכשיטים ומתכות אחרות (המכשיר הוא בעל מגנט רב עוצמה) וכן יש מקרים בהם צריך להיות בצום לפני הבדיקה.
השימושים העיקריים שנעשים במכשירי CT, היא הדמייה של אזורים שונים בגוף, בפרט בזמן ניתוח.
בדיקת MRI, לעומת זאת, היא בדיקה שמתבצעת על ידי סריקה של הגוף, מבלי לבצע פעולה פולשנית, כאשר המכשיר מאפשר לייצר "פרוסות" של אזורים שונים בגוף, לאורך ולרוחב, בצורה מאוד מפורטת. מדובר בבדיקה שלא עושה שימוש בחומר ניגוד. בנוסף, בדיקת MRI לא כוללת כלל קרינה, ומתבססת על שימוש בגלי רדיו.
בדיקת MRI, יכולה לספק תמונות איכותיות ברמה מאוד גבוהה באזורים שונים בגוף, מהמוח עד לרגליים. היא מתבצעת לצרכים שונים, כולל לצורך איתור גידולים ונגעים, אבנים בכליות ובמרה, מומים ועוד. מדובר על בדיקה שאיננה מחייבת שום הכנה מוקדמת מלבד הסרת תכשיטים או מתכות אחרות מהגוף.
נקודות להשוואה
בשביל להבין מה ההבדל בין CT ל MRI, צריך להתייחס למספר נקודות ספציפיות שיכולות לענות על שאלה זו:
- ראשית, תהליך הבדיקה. מבחינת המטופל, ההבדל טמון בכך שבבדיקת CT, יש צורך להשתמש לפעמים בחומר ניגוד וכן להיות בצום, לעומת זאת בבדיקת MRI לא יהיה צורך בכך.
- שנית, בטיחות הבדיקה. הרי שבדיקת MRI נחשבת מאוד בטוחה ואין בה שום סכנה של קרינה. גם בדיקת CT נחשבת מאוד בטוחה, אך אם חוזרים עליה הרבה פעמים בתדירות רבה, אז קיים סיכוי לחשיפה לקינה.
- שלישית, תוצאות הבדיקה. בדיקת MRI מציעה תוצאות הרבה יותר איכותיות, בין היתר בזכות היכולת לאתר ולגלות ממצאים שלא תמיד מתגלים במסגרת בדיקת CT. יחד עם זאת, שתי הבדיקות נחשבות מאוד איכותיות, הרבה יותר מאשר בדיקות צילום רגילות.
- רביעית, תדירות השימוש. בישראל יש יחסית מעט מאוד מכשירי MRI, בעיקר בעקבות העלות של מכשיר MRI בודד, בוודאי ביחס למספר מכשירי CT.
התורים לבדיקה הם הרבה יותר ארוכים, אך בשני המקרים אפשר להתגבר על הבעיה אם פונים למסלול של MRI פרטי, אז אפשר לקבל תור בהקדם.
- חמישית, תוכנית טיפול. כאן ההבדל טמון בשאלה מה בדיוק מצבו של המטופל ומה רוצה להשיג הרופא דרך הבדיקה. ייתכן מאוד שהוא יסתפק בבדיקת CT, אך יש מקרים שהוא יעדיף לשלוח את המטופל לבדיקת MRI, מתוך הבנה שזו בדיקה הרבה יותר משמעותית אשר יכולה להציג בפניו תמונה הרבה יותר רחבה של המצב.
לסיכום: מה עדיף CT או MRI?
לאחר שעמדנו על השאלה: מה ההבדל בין CT ל MRI? עולה שאלה נוספת: איזו בדיקה עדיפה?
לצערנו, לא ניתן להשיב על שאלה זו מבלי להתייחס לצרכים של הרופא, כגורם המטפל, ולצרכים של המטופל, אשר נדרש לקבל תוכנית טיפול מתאימה.
בסופו של דבר, ההחלטה איזו בדיקה עדיפה מתבססת על השאלה, איזו בדיקה תתרום יותר לאבחון ולהמשך הטיפול. כאמור, מכשיר MRI יכול לספק תמונה הרבה יותר משמעותית, אך זה לא אומר שזה הכרחי, ולכן ייתכן שאפשר להסתפק גם בבדיקת CT.
ד"ר אייל הלר
• אורתופד מומחה בניתוחים ובעיות של כף הרגל והקרסול, כגון טראומה ופציעות ספורט של מבוגרים וילדים. כמו כן, ד"ר הלר מעניק טיפולים מרפאתיים מתקדמים לפגיעות חבלתיות, שחיקתיות ודלקתיות וטיפול חדשני בכאב באמצעות הזרקת PRP.
• בוגר בית הספר לרפואה של האוניברסיטה העברית והדסה בירושלים. הוא משמש כסגן מנהל המחלקה האורתופדית בבית חולים השרון (מרכז רפואי ע"ש רבין).
• מרצה לאורתופדיה בקורסים לרישוי רופאים בוגרי חו"ל ובחוג לכירורגיה אורתופדית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.
להזמנת ביקור באופן פרטי
03-695-7777
- אבחון מדויק
- ללא קרינה מייננת
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר