בדיקת EMG היא בדיקת הולכה עצבית הנעשית כדי לאתר מחלות אשר פוגעות בשרירים כגון פגיעה מוטורית או פגיעה בעצבים שאחראים על השרירים. בדיקת EMG נקראת גם בדיקה אלקטרופיזיולוגית או אלקטרומיוגרפית והיא מבוצעת על-ידי רופא עם מומחיות בתחום הנוירופיזיולוגיה המתמחה במערכת השרירים ובמערכת העצבים ההיקפית. כל הפרטים על בדיקת EMG אתם מוזמנים לקרוא במאמר שלפניכם.
מה בוחנת בדיקת EMG?
EMG בודקת את תגובת השריר או את הפעילות החשמלית בשרירים. עושים זאת על-ידי גירוי העצב באמצעות החדרת מחט דקה אל תוך השריר. כתוצאה מגירוי השרירים נוצרת פעולה חשמלית המוצגת על גבי מסך בצורת גלים.
בדיקת EMG להולכה עצבית מבוצעת לזיהוי מגוון בעיות קליניות כתוצאה ממחלות בעצבים, בשרירים ובחיבור ביניהם.
הבדיקה מהווה בדיקת עזר חשובה שמטרתה לאבחן במדויק חלק משמעותי ממחלות מערכת העצבים ההיקפית ובשרירים והתאמת הטיפול. מערכת העצבים ההיקפית היא כינוי לחלקים של מערכת העצבים הממוקמים מחוץ למערכת העצבים המרכזית ותפקידם לקשר אותה לאברי הגוף ולגפיים.
מבנה בדיקת EMG
הבדיקה בנויה משני חלקים:
- מדידת המהירות של ההולכה העצבית המתבצעת באמצעות גירויים חשמליים קצרים של אלפיות שנייה בודדות. הגירויים ניתנים בנקודות שונות לאורך מהלך העצבים ההיקפיים בגפיים.
- מדידת הפעילות החשמלית של השריר. בדיקת אלקטרומיוגרפיה המתבצעת על-ידי החדרת מחט דקיקה לשרירים שונים למשך זמן קצר, במטרה להעריך את פעילותם החשמלית.
מתי יש לבצע את הבדיקה?
בדיקת EMG נחוצה כאשר מופיעים הסימפטומים הבאים:
- חולשה בידיים או ברגליים.
- כאבי שרירים.
- התכווצויות שרירים.
- נימול ועקצוץ.
- חוסר תחושה באצבעות הידיים או בחלק מהרגל.
- שיתוק זמני בגפיים או קשיי תנועה.
- טיקים בשרירים.
אילו בעיות מאבחנת הבדיקה?
הבדיקה חשובה לאבחון מחלות או בעיות כגון:
- פריצת דיסק.
- מחלת ניוון שרירים על שם דושן.
- עייפות שרירים, מיאסטניה גראביס.
- תסמונת התעלה הקרפלית.
- ALS
לפני הבדיקה
יש להימנע ממריחת משחות או קרמים על העור לפני הבדיקה. מומלץ לבוא עם בגדים רחבים ונוחים כדי שאפשר יהיה להגיע בנוחות לאזורי הזרוע והירך במידת הצורך.
מהלך הבדיקה
לבדיקת העצבים ניתנים גירויים חשמליים לעור שמעליהם בעוצמה נמוכה. לבדיקת השרירים מחדירים מחט דקיקה.
משך הבדיקה הוא כשעה וחצי.
כיצד מתבצעת בדיקת EMG?
- הבדיקה מתבצעת בשכיבה על המיטה.
- רופא מחדיר את המחט לשריר הנבדק למשך כ-10 שניות.
- במהלך הבדיקה מתבצעת הערכה של תפקוד השריר במצב מנוחה ובדרגות שונות של פעולה.
- הבדיקה דורשת שיתוף פעולה מלא מצד המטופל.
לאחר הבדיקה
הרופא מוציא את המחט מהשריר.
לאחר שתפוענח הבדיקה, ממצאיה יועברו לרופא המטפל ולמטופל ותוצאותיה יתועדו בסיכום המחלה. את תוצאות הבדיקות מומלץ למסור לרופא שהפנה לבדיקה והוא שיקבע את האבחנה הסופית, יחליט האם יש צורך בבדיקות עזר נוספות ויתווה את הטיפול המומלץ.
תופעות לוואי וסיכונים עקב הבדיקה
בדיקת EMG היא בדיקה שאינה כרוכה בסיכונים או בתופעות לוואי. גם סיבוכים הם נדירים ביותר. לעיתים, עלול להיווצר דימום מקומי כמו כל בדיקה שנעשית בהחדרת מחט.
ממצאי הבדיקה הם שמכתיבים את המשך הטיפול הנוירולוגי, לכן מומלץ לבצע אותה תוך שימוש בציוד איכותי ועל-ידי מומחה בתחום. בנוסף, משום שמדובר בבדיקה הכרוכה באי-נעימות מומלץ לבחור ברופא שיבצע את הבדיקה במיומנות המרבית וברגישות גבוהה כדי למזער את הרגשת אי-הנוחות הכרוכה בבדיקה.
לקביעת תור מהיר לבדיקת EMG צרו קשר עם מכון 360 מעלות שיא. הבדיקה, פענוחה ומתן תוצאות הבדיקה נעשות על-ידי רופא מומחה בתחום ה-EMG, מומחה באבחון וטיפול במחלות שרירים ובמחלות של מערכת העצבים ההיקפית.
פרופ' ניקולה מאג'ו
מומחה בנוירולוגיה ואפיליפסיה של מבוגרים
מנהל המחלקה הנוירולוגית ומחלקת אפילפסיה בבית החולים: תל השומר
לתיאום תור פרטי
03-695-7777