המונח האדרה במשמעות היומיומית הוא – הגדלה או הפרזה בתכונות חיוביות של מישהו (מאדירים את שמו של אדם כלשהו). כשמדובר ב MRI משמעות המונח האדרה היא הבלטה של אזור בגוף באמצעות הזרקת חומר ניגוד, לרוב גדוליניום, כך שתמונת ה MRI תיראה ברורה ובהירה יותר, וכל זאת כדי לסייע לרופאים לזהות אזור שיש בו חריגה רפואית.
בדיקת MRI מספקת בדרך כלל תמונות מפורטות מאוד, אלא שבמקרים מסוימים יש צורך להזריק חומר ניגוד כדי לשפר את איכות התמונה ולהבחין טוב יותר באנומליות ובחריגות.
מהו MRI?
– דימות תהודה מגנטית, היא בדיקה הסורקת את האיברים הפנימיים בגוף, ומפיקה תמונות מאוד מפורטת של אזור הגוף הנבדק, באופן שמאפשר לרופא לזהות במדויק פתולוגיות רפואיות.
הבדיקה מתבצעת בתוך סורק דמוי גליל ארוך, שבתוכו מופעלים שדות מגנטיים רבי עוצמה ומשוגרים גלי רדיו. השילוב של שדות מגנטיים וגלי רדיו יוצרים תהודה מגרעיני המימן שבמולקולות המים בגוף. קליטתם חזרה על ידי הסורק, מאפשרת למחשב ליצור תמונות מפורטות ומדויקות של רקמות, איברים ומבנים שונים בגוף, ללא שימוש בקרינה מייננת.
מדוע נדרש חומר ניגוד?
גדוליניום הוא חומר ניגוד המשפר מאוד את איכות התמונות של סריקת MRI. כאשר הרדיולוג מזריק גדוליניום לזרם הדם, הוא מאיר רקמות ספציפיות ומקל על זיהוי של רקמות פגועות. לאחר מכן, הרופא יכול להשתמש בסריקה שהושלמה כדי להשוות את התפלגות האזורים הכהים והבהירים ואת גודלם, כדי להעריך רקמות תקינות וחריגות.
כאשר הרופא מוסיף חומר ניגוד לזרם הדם של הנבדק במהלך הסריקה, הרקמות שהוא מכוון אליהן ייראו כאילו הן זוהרות בלבן בוהק, באופן שהן הופכות קלות לזיהוי. שימוש בחומר ניגוד בבדיקת MRI הוא בעל ערך רב בהדמיית גידולים באיברי גוף מרכזיים כמו המוח או מערכת העצבים המרכזית.
חומר הניגוד יכול לעזור לרופאים לזהות את הגידולים, לזהות אם הם ממאירים או שפירים ולקבוע את שלב הגדילה בו הם נמצאים. כמו כן, חומר הניגוד עוזר להבליט את זרם הדם, העורקים והוורידים, שללא חומר הניגוד נראים כהים בבדיקה, ולא בהירים.
מצבים הדורשים MRI עם חומר ניגוד
רופאים עשויים להמליץ על MRI עם חומר ניגוד במצבים שונים, לרבות טרשת נפוצה, גידולי מוח ומפרצות, סרטן השד, פגיעות בחוט השדרה, מחלות לב ומומים, דלקת או זיהום בגוף, מחלת כבד או כליות, חריגות בכלי הדם.
האם לחומר הניגוד יש סיכונים ותופעות לוואי?
ההחלטה לבצע בדיקת MRI עם חומר ניגוד היא בדרך כלל ספציפית למצב ולמטופל. עם זאת, היא תמיד פתוחה לדיון. אם יש למטופל בעיות בכליות, הרופא לעיתים קרובות יפחית את המינון או יבצע בדיקה שונה. הרופא יכול גם לטפל מראש בתגובות אלרגיות או לבחור סוג אחר של חומר ניגוד.
במקרים מסוימים, הוא עשוי לבצע את הסריקה ללא חומר ניגוד כדי להפחית את הסיכונים. בכל המקרים שנדרש חומר ניגוד, הוא ישתמש בו בכמות הקטנה ביותר האפשרית. רוב האנשים אינם חשים דבר לאחר קבלת זריקת חומר ניגוד. תופעות הלוואי הן נדירות. בין תופעות הלוואי הידועות, פריחה בעור, כאב באזור ההזרקה, סחרחורת או חום, בחילות והקאות.
לעיתים רחוקות מאוד, אצל אנשים מסוימים מתרחשת תגובה אלרגית המחייבת אנשים לפנות לטיפול רפואי דחוף. מבצעי בדיקות MRI מודעים ומכירים את התופעה וערוכים מראש לכל תרחיש.
יתרונות השימוש בחומר ניגוד ב - MRI
לשימוש בחומר ניגוד בבדיקת MRI יתרונות משמעותיים :
- הבחנה בין רקמה תקינה לחריגה – חומר ניגוד יכול לסייע בהבחנה בין רקמה תקינה לרקמה שיש בה פתולוגיה. באופן זה אפשר לזהות גידולים או חריגות אחרות.
- שיפור ההדמיה של רקמות ומבנים – חומר הניגוד מדגיש אזורים מסוימים בגוף שעשויים שלא להיראות ב – MRI רגיל, ללא חומר ניגוד. כך ניתן לזהות גידולים, חריגה בכלי דם, דלקות פעילות וזיהומים.
- אבחון ותכנון טיפול טובים יותר – בעזרת תמונות MRI ברורות ואיכותיות, המתקבלות בסריקה עם חומר ניגוד, רופאים יכולים לבצע אבחונים מדויקים יותר ולפתח תוכניות טיפול יעילות עבור מטופליהם.
- צמצום הצורך בבדיקות נוספות – הדמיה טובה ומדויקת, לרוב מייתרת את הצורך בהליכי אבחון נוספים, ובכך להקל על המטופל, לחסוך את אי הנוחות הכרוכה בבדיקות נוספות וכמובן לחסוך זמן.
מכול האמור לעיל עולה, כי להאדרה תפקיד משמעותי בהארת אזורים בגוף, המאפשרת לצוות הרפואי לקבל תמונה מלאה וברורה יותר מאשר בבדיקת MRI ללא חומר ניגוד. תמונות איכותיות אלה, נחוצות מאוד לצורך זיהוי מדויק, וקבלת החלטות טיפול מושכלות ומדויקות.