כאבים בגב התחתון עם וללא הקרנה לרגליים – מה הם בלט דיסק, בקע דיסק ומה הם שינויים ניווניים אשר מובילים לכך – מאמר קצר על האבחון והטיפול.
מה ההבדל בין בקע לבלט דיסק ומהם השינויים הניווניים אשר מובילים לכך
אם גם אתם, כמו רוב אוכלוסיית העולם, סובלים מכאבי גב, ייתכן ששמעתם את המונחים – בקע דיסק, בלט, פריצת דיסק. ואם הגעתם לגיל המבוגר, וכאבי הגב מציקים לכם, נחשפתם בוודאי גם למונח שינויים ניווניים.
כדי להבין את ההבדלים בין מגוון המונחים, חשוב להכיר את מבנה עמוד השדרה.
עמוד השדרה – המבנה המרכזי של מערכת השלד
עמוד השדרה הוא מבנה גרמי המחבר בין חלקים שונים של מערכת השלד והשרירים. הוא נותן תמיכה ויציבה לגוף, ויחד עם זאת הוא גמיש ומאפשר את תנועת הגוף.
עמוד השדרה מורכב מ – 33 חוליות המונחות אחת על גבי השנייה (7 חוליות הצוואר, 12 חוליות החזה, 5 חוליות הגב התחתון, 5 חוליות עצם העצה, ועצם הזנב המורכבת מארבע חוליות מאוחות). כלל החוליות יחד יוצרות את עמוד השדרה – מבנה בצורת האות S המאפשר תנועתיות יחד עם בלימת זעזועים במהלך פעילויות כמו הליכה וריצה.
בין החוליות בעמוד השדרה נמצאים מפרקים המאפשרים תנועה של פיתול, יישור וכיפוף. כל חוליה מופרדת על ידי דיסקים המורכבים מליבה בה נמצא חומר דמוי ג'לטין, המוקף בטבעת חיצונית גמישה שעשויה משכבות של סיבים. בתוך החוליות עובר חוט השדרה שהוא חלק ממערכת העצבים, וממנו יוצאים עצבים לכל אברי הגוף ומאפשרים למוחנו שליטה מושלמת בתנועת הגוף.
כיצד נוצרות פתולוגיות בעמוד השדרה?
בעיות בעמוד השדרה מתהוות לאורך זמן ולרוב על רקע לחץ ועומס מצטבר על עמוד השדרה ומשחיקה של המפרקים בין החוליות. חלקן נובעות כתוצאה מתהליכים ניווניים המתפתחים לאורך שנים עם התקדמות הגיל, חלקן כתוצאה מישיבה או מעמידה לא נכונות, ממאמץ פיזי חוזר כמו נשיאת משאות כבדים, מחולשה של השרירים, מחוסר פעילות גופנית וחלקן כתוצאה מטראומה או מתאונה.
הבעיות הנפוצות הן שינויים ניווניים במפרקי החוליות (הפסטים), בדיסקים (בלט, בקע, או מקטע דיסק מנותק) או שילוב.
המונחים הללו משמשים לתיאור פתולוגיה בעמוד השדרה, בפסטים או דיסק ולהסביר את מקור הכאב שמופיע. מנגד עוצמת הכאב הינה ווריאבילית, דינאמית, יכולה להשתנות, ולא תמיד מותאמת לחומרת הבעיה. כך למשל, יהיו מקרים של בקע\פריצת דיסק הלוחץ על אלמנט עצבי ועלול לגרום לכאבים בלתי נסבלים, בעוד שיש מקרים שאדם הסובל מפריצת דיסק\בקע אשר לא יפתח כלל כאב או כאבים קלים בלבד.
מיקום הממצא הבעייתי ואפיונו חשובים ויאפשרו להתאים טיפול. חושב לזכור כי גם כאשר יש ממצאים הדמייתים – הרוב המכריע של כאבי הגב התחתון אינם כתוצאה מפריצת דיסק או לחץ עצבי אלא מאורע חריף של כאבי גב תחתון ממקור שריר – שלד (ספאזם שרירי עם תגובה דלקתית מקומית) וממצאים של בלט מינימלי או בקע קטן אינם תמיד רלוונטיים, והטיפול המתאים יהיה מכוון להקלה על כאבי הגב ולא תיקון הפתולוגיה (כלומר לא נדרש ניתוח) – לכך מומלץ להיוועץ במומחה לתחום.
המונחים לתיאור מצב עמוד השדרה
- דיסק תקין
- בלט דיסק
- קרע אנולרי
פריצת דיסק \ בקע דיסק (מונחים זהים) –
בקע דיסק יכול להיות – מוכל, פורץ, נייד (מעלה\מטה\לצדדים), מנותק.
בקע לתוך החוליה מעל או מתחת – יש לזה מונח נפרד – נודל על שם שמורל – Schmorel Node
בלט דיסק – הוא ממצא תקין בעיקרון – המעטפת של הדיסק בולטת מעבר לקו החוליות מעל ומתחת.
בקע דיסק – הוא השלב השני וניתן לתאר אותו לפי השלבים לעייל –
קרע אנולרי – כאבי המעטפת נקרעת.
פריצה \ בקע – כאשר חתיכת ליבה יוצאת מבעד לאנולוס – פה יש מספר אפשרויות – מקטע פרוץ שנשאר מחובר לליבה – נמצא במרכז התעלה, בצדדים או גולש מעלה או מטה בתעלה ויתכן שלוחץ על אלמנט עצבי.
מקבע פרוץ אשר ניתק מהליבה ומשייט בחופשיות בתעלה, במוצא השורשים ויתכן כי לוחץ על אלמנט עצבי.
מקבע פרוץ אשר בקע לתוך החוליה מעל או מתחת לדיסק יקרא – נודל על שם שמורל – Schmorel Node
במצבים אלו בהם נוצר הקרע או החור בשכבות הסיבים שעוטפות את הדיסק, כך שהחומר דמוי הג'ל שבמרכז הדיסק, דולף החוצה מתוך הקרע אל תעלת עמוד השדרה יכול להתפתח כאב, תחושות צריבה או עקצוץ באזור הפגוע, לחולשת שרירים, לכאב שמחמיר לאחר ישיבה ממושכת או עמידה, לכאב או לחוסר תחושה המקרינים לצד אחד של הגוף – וזאת בהתאם למיקום הפריצה והיכן הלחץ שנוצר.
כאב מפריצת דיסק מגיע לעיתים בפתאומיות או לעיתים כתוצאה מפציעה חריפה.
שינויים ניווניים
ככל שאנו מתבגרים, חלים שינויים בגמישות הדיסקים ובין חוליות עמוד השדרה. החומר הפנימי דמוי הג'ל שבדיסק מאבד מלחותו, והוא נעשה פחות גמיש. גם טבעת הסיבים שסביב הדיסק נחלשת עם השנים, כך שעלולים להיגרם בה קרעים שלעיתים יגיעו לכדי פריצת דיסק.
יתירה מכך, כתוצאה משינויים אלה, חלק מהדיסקים מאבדים מגובהם וכך מתכווץ המרווח בין החוליות, מוצא השורשים העצביים מצטמצם ועשוי להופיע לחץ על השורשים העצביים בתעלה או במוצא שלהם מהתעלה. כתוצאה מכך יופיעו כאבים בגב וכאבים מפציעים\מקרינים לרגליים.
השינויים הניווניים הללו מתפתחים בהדרגה גורמים לכאבי גב תחתון, שעלולים להתקדם לירכיים, לישבן ולמורד הרגליים, ואף להשפיע על יכולת ההליכה.
אבחון וטיפול בפתולוגיות הדיסקים ותהליכים ניווניים בעמוד השדרה
האבחון נעשה על ידי רופא מומחה בתחום, בחינת ההיסטוריה הרפואית, התלונות של החולה וממצאים הבדיקה הרפואית ולאחריה יבקש הרופא המומחה בדיקת הדמיה מתאימה לאשר את האבחנה ולתכנן את הטיפול המתאים.
האבחון נעשה באמצעות בדיקת הדמיה תלת מימדית מסוג CT באופן מועדף לרוב באמצעות MRI לעמוד השדרה.
תוכנית הטיפול נעשית בדרך כלל בשלבים.
בשלב הראשון יינתן טיפול לטווח הקצר, כדי להקל על הכאב, ויינתנו למטופל תרופות אנטי דלקתיות.
במידת הצורך, ישקול הרופא המטפל להוסיף טיפול בזריקות סטרואידים (הזרקה סלקטיבית תחת שיקוף לרוב).
הטיפול לטווח הארוך יכלול שיקום, חיזור היציבה, גמישות וחיזוק שרירי הליבה באמצעות טיפול פיזיותרפי מתאים.
הליך כירורגי – אם לא חל שיפור ברמת הכאב, או שמתפתחת מגבלה בתנועה, הפוגעת ביכולת ההליכה או בפעילויות יומיומיות אחרות, הפתרון עשוי להיות טיפול ניתוחי נבחר בהתאם לממצאים בהדמיה ותלונות החולה.
ישנן אפשרויות ניתוחיות מגוונות ורבות המתואמות לכלל הבעיות המחוללות את הכאבים וכל ניתוח מותאם לבעיה הרפואית שאותה מציג החולה ושלא נפתרה באופן שמרני.
כשמדובר בניתוחי עמוד שדרה, קיימות שתי קבוצות ניתוחים – ניתוח זעיר פולשני או ניתוח פתוח.
בניתוח זעיר פולשני לרוב יבוצע במקרים בהם אזור ההיצרות \ הלחץ העצבי מוגבל למקטע יחיד או ממוקם היטב. בניתוח נעשה חתך קטן באזור הפתולוגי, ובהתאם לאופי המצב ולחומרתו אפשר לבצע הסרה של קשת העצם המכסה את תעלת השדרה, במטרה להרחיב את התעלה ולשחרר את הלחץ על עצבי חוט השדרה (הליך זה נקרא למינקטומיה); אפשר בנוסף לבצע איחוי חוליות (Spinal Fusion), הליך שבו מחברים יחד שתי חוליות או יותר בעמוד השדרה. ניתוח זה נעשה כדי לייצב את עמוד השדרה ולמנוע תנועה לא רצויה באזור הפגוע; במצב חמור, נדרשת לעיתים הסרה חלקית או מלאה של הדיסק או אזורי עצם (דיסקטומיה) נוספים.
ניתוח פתוח – לרוב יבוצע במקרים בהם אזור ההיצרות \ הלחץ העצבי הוא נרחב ומערב מספר חוליות וגבהים בעמוד השדרה. ניתוח זה מבוצע באופן דומה למתואר בשיטה הזעיר פולשנית, שחרור של התעלה על ידי הסרת הקשתות האחוריות של תעלת השדרה, לעיתים ללא צורך באיחוי עמוד השדרה, על ידי שימור כלל מרכיבי היציבות של עמוד השדרה. לעיתים נדרש בשל אי יציבות ניכרת או לחץ קשה גם הוספה של איחוי עמוד שדרה באמצעות ברגים, מוטות וכלובים בין החוליות.
איך למנוע התפתחות פתולוגיות בעמוד השדרה?
שימור התנועה בעמוד השדרה היא המפתח – הבסיס לכך הוא שרירים חזקים וגמישים סביב עמוד השדרה.
לכן מומלץ לבצע פעילות גופנית באופן קבוע. פעילות לחיזוק שרירי הליבה, ותרגילים לשיפור הגמישות של עמוד השדרה והשרירים התומכים בו.
חשוב לשמור על משקל גוף תקין, על מנת לא ליצור עומס על עמוד השדרה.
מומלץ לתרגל טכניקה נכונה להרמת משאות כבדים.
בזמן ישיבה ממושכת חשוב להשתמש בתנוחת ישיבה נוחה וארגונומית, ולקום מדי פעם כדי להניע את הגוף.
ניתן לקבוע תור מהיר למומחה שלנו ד״ר עודד הרשקוביץ, וכמובן לבצע את כל בדיקות ההדמיה הנדרשות לצורך אבחון או טיפול ככתוב במאמר עד שלושה ימים בלבד.
ד"ר עודד הרשקוביץ
תפקיד רופא בכיר במערך האורתופדי במרכז הרפואי וולפסון.
תחום ראשי אורתופדיה עמוד שדרה
ד"ר עודד הרשקוביץ הינו מומחה בכירורגיה אורתופדית ומנתח עמוד שדרה.
להזמנת ביקור באופן פרטי
03-695-7777