MRI חזה
MRI – דימות תהודה מגנטית, היא בדיקה לא פולשנית, העושה שימוש בשדה מגנטי רב עוצמה, ובגלי רדיו כדי ליצור תמונות מפורטות של אברי הגוף הפנימיים. בניגוד לבדיקות דימות אחרות, כמו CT, רנטגן ואולטרסאונד, בדיקת MRI מספקת תמונות ברזולוציה גבוהה מאוד, ובאמצעותה ניתן לזהות בעיות גם ברקמות הרכות, במפרקים ובעצמות, שלא ניתן לראותם בבדיקות האחרות.
MRI חזה מספק תמונות מפורטות של מבנים רבים בתוך בית החזה.
מהו מכשיר MRI?
MRI הוא מכשיר סריקה שצורתו כצורת צינור גדול הבנוי ממגנטים ומסלילים. המגנטים יוצרים שדה מגנטי רב עוצמה , בדרך כלל בין 1.5 ל – 3 טסלה (מידת העוצמה של המגנט) והסלילים שולחים גלי רדיו לתוך האיברים הנבדקים וקולטים את האותות הנפלטים. אותות אלה מועברים למחשב ומעובדים לתמונות חתך בתלת ממד.
קיימים כיום מכשירי MRI רחבים, יותר נוחים ומרווחים ממכשירי ה MRI הסגורים, שאינם מתאימים לנבדקים כבדי משקל, ולנבדקים הסובלים מקלסטרופוביה. המכשירים הרחבים מקלים על מהלך הבדיקה.
איך מתבצעת בדיקת MRI חזה?
- תור תוך 12-24 שעות
- גמישות בבחירת מועד הבדיקה
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר
הנבדק יתבקש לשכב על מיטת הבדיקה, שתחליק אל תוך מכשיר ה – MRI, כאשר האזור הנבדק (החזה) ימוקם במרכז המכשיר. בתחילת הבדיקה יקבל הנבדק הסבר על מהלך הבדיקה, ובמהלכה הוא יקבל הנחיות ממבצע הבדיקה שיושב בחדר הסמוך, אך עוקב אחר הנבדק דרך חלון גדול. כן יוכלו הנבדק ומבצע הבדיקה לתקשר במהלך הבדיקה באמצעות אינטרקום.
חשוב מאוד שבמהלך צילום התמונות הנבדק יישאר דומם, ללא תזוזה . הצילום לוקח כמה שניות עד כמה דקות בכל פעם. בזמן צילום התמונות הנבדק ישמע צלילי הקשה או חבטה חזקים. הצלילים הללו נוצרים על ידי הסלילים שמייצרים את גלי הרדיו . לצורך צמצום הרעש יסופקו לנבדק אטמי אוזניים או אוזניות.
הבדיקה יכולה להימשך עד שעה. חשוב לציין, שהבדיקה אינה כרוכה בקרינה מייננת, והיא נחשבת לבדיקה בטוחה, גם לילדים.
מה בודקים ב - MRI חזה?
כשמדובר ב- MRI חזה, מדובר לרוב בבדיקת עצם החזה (סטרנום) בקרב נשים וגברים כאחד, או בבדיקת שד לאישה. באשר לסטרנום, הרבה פעמים בעקבות חשד לחבלה, חשש לתהליך תופס מקום, או חשש לכל נזק מבני אחר, הרופא ישלח לבדיקת MRI, שאינה כרוכה בקרינה.
מה חשוב לדעת לפני הבדיקה?
מכיוון שמדובר בבדיקה המתבצעת באמצעות הפעלת שדה מגנטי עוצמתי מאוד, חשוב להסיר לפני הבדיקה כל פריט העשוי ממתכת או שעשוי להכיל מתכת . פריטים אלה כוללים: תכשיטים, שעונים, כרטיסי אשראי, מכשירי שמיעה, סיכות ראש, פירסינג, רוכסנים מתכתיים, עטים, משקפיים , טלפון נייד, וגם שתלי מתכת, קוצבי לב, סטנטים.
זאת ועוד, חלק מבדיקות ה-MRI עושות שימוש בהזרקה של חומר ניגוד. חשוב ליידע את הרופא על אלרגיות ידועות, על מנת לוודא שחומר הניגוד לא יזיק לנבדק.
הכנות לבדיקה
גם בבדיקות CT וגם בבדיקות MRI, ייתכן שהנבדק יידרש לצום לפני הבדיקה; למטופלים עם רגישות לחומר הניגוד, יש צורך בהכנה מיוחדת לבדיקה. לאחר הבדיקה, המטופל יכול לחזור לשגרת יומו.
מערך הבדיקות הפרטיות מצויד במכשור משוכלל
חשוב לציין את הייחוד של המערך הפרטי, לעומת הציבורי. מעבר לזמינות, לשירות ולליווי האישי, הייחוד של המערך הפרטי נובע גם מאיכות המכשירים. מכשירי ה – MRI וה CT חותכים את האיבר לפרוסות, המאפשרות לרופא המאבחן לגלות גידולים או לגלות תהליכים, בגודל של מילימטרים בודדים בלבד. ככל שהמכשיר משוכלל יותר, הוא מבצע חתכים קטנים יותר. לכן הרבה פעמים, רופאים מקצועיים, יבקשו ממנהל המכון לקבוע פרוטוקול בדיקה עם חתכים בעובי מסוים, לא פחות מבקשתם. וזאת למה? כי יכול להיות שיש גידול שגודלו פחות מהחתך של המכונה, ואז יכול להיווצר מצב שלמטופל יש גידול אבל הבדיקה תצא תקינה, כי החתך גדול מדיי והגידול קטן מדיי. לכן, איכות המכשירים עלולה להשפיע על איכות הבדיקה ועל האבחון.
פרוטוקול הבדיקה
MRI חזה – בתחתית ההפניה יש מונח שמופנה לרנטגנולוג – שאלה לרנטגנולוג, שלפיה יתוכנן פרוטוקול הבדיקה. את פרוטוקול קובע הרופא של המכון. הפרוטוקול הוא למעשה תוכנית הבדיקה, המתווה את מספר החתכים(הפרוסות) שיהיו, את זוויות הבדיקה, מאיזה כיוון להתחיל לצלם, אם יש דברים שצריכים להיזהר, למשל לא לבצע את ההדמיה הישירה על רסיס, במידה ויש רסיס מתכת בגוף. וכמובן אם מזהים בעיה בחזה, נניח באזור הסטרנום, מבצע הבדיקה יבצע את מירב החתכים בנקודה שבה ממוקם התהליך החריג.
לאחר הבדיקה
לאחר בדיקת MRI חזה, ניתן לחזור לפעילות רגילה. אם הוזרק לנבדק חומר ניגוד, ייתכן ותהיה לו תחושה קלה של חום או טעם מתכתי בפה. תחושות אלה חולפות מעצמן בתוך זמן קצר.
תוצאות הבדיקה יפוענחו על ידי רדיולוג, רופא מומחה לפענוח בדיקות דימות, ויועברו לנבדק בתוך כמה ימים. כשמדובר בביצוע בדיקת MRI במכון פרטי, משך הזמן לקבלת התור לבדיקה ולקבלת תוצאות הבדיקה, מתקצר באופן משמעותי.
היתרונות של בדיקת MRI חזה
MRI היא כאמור, טכניקת הדמיה לא פולשנית ואינה כרוכה בחשיפה לקרינה מייננת.
MRI יכול לזהות חריגות שעלולות להיות מוסתרות על ידי העצם בשיטות הדמיה אחרות. בנוסף, MRI חזה מאפשרת להבדיל בין רקמות במבנים השונים שבבית החזה.
מהן המגבלות של MRI חזה?
תמונות באיכות גבוהה תלויות ביכולת של הנבדק להישאר דומם לחלוטין ולעקוב אחר ההוראות של מבצע הבדיקה. נבדקים הנמצאים בלחץ או בחרדה יתקשו שלא לזוז במהלך ההדמיה; הבדיקה ב MRI סגור לא מתאימה לנבדקים עם ממדי גוף גדולים; שתלים בגוף הנבדק יכולים לגרום למונות לא ברורות דיין; בדיקת MRI בדרך כלל עשויה להימשך זמן רב יותר מאשר בדיקות הדמיה אחרות.
חשוב להדגיש, כי כיום במכונים הפרטיים, קיים ציוד MRI חדשני ומתקדם, המציע בדיקות MRI במכשיר רחב ומרווח מהרגיל , שנותן מענה לרוב המגבלות שלעיל.
יכול לעניין אותך גם:
אז מה נכון לבצע? CT חזה או MRI חזה?
התשובה היא מורכבת. ישנם מצבים שבהם הרופא המאבחן יבקש דווקא בדיקת CT חזה, כי ישנם תהליכים שניתן לראותם, אך ורק בבדיקת CT. וזאת למרות הקרינה הכרוכה בכך. מאידך, ישנם מצבים שבהם בדיקת MRI או בדיקת CT יתנו את אותן התוצאות לרופא המפנה, והשיקולים איזו בדיקה לבצע, תלויים כמובן בהרבה גורמים ביניהם – תקציב, זמינות , מהירות והרצון להימנע מקרינה.
למרות הכול, לעיתים אין יכולת רפואית להימנע מהקרינה שכרוכה בבדיקת CT, ולמרות שיש אפשרות וזמינות לבדיקת MRI דווקא אז ימליץ הרופא על בדיקת CT, וזאת משיקולים רפואיים בלבד.
חשוב לציין, כי בדיקת CT חזה, היא בדיקה זולה, זמינה ונותנת זווית ראיה רחבה של בית החזה. הספקטרום של ה CTהוא רחב יותר מה – MRI, זמין יותר, זול יותר ונגיש יותר.
יתירה מכך, יש מצבים שבהם, אין את היכולת לחכות לבדיקת MRI, שגם במסלול המהיר יכולה לקחת לפעמים יום או יומיים, וזה יכול להיות ההבדל בין חיים למוות. הדבר חשוב בעיקר במצבים של פציעה, שעשויה להיות כרוכה בדימום. במצב זה, יש צורך בבדיקת CT דחופה.
במצבים שבהם למטופל יש רסיסים בגוף, או קוצב לב, החלופה של MRI חזה לעומת CT חזה אינה אפשרית ברוב המקרים, ובכך נמנעת מהמטופל או מהרופא הדילמה. מאידך, ישנם מצבים בבדיקת ה CT, שבהם המטופל רגיש לחומר ניגוד בצורה המסכנת את חייו, ואז על הרופא לשקול את הכדאיות של בדיקת CT ללא חומר ניגוד או עם הכנה מיוחדת של המטופל, בהזרקת סטרואידים לקראת הבדיקה המבוקשת ו/או בביצוע בדיקת MRI.
דבר נוסף שיש לציין, כי ישנם לא מעט מקרים שבהם הרופא יבקש הן בדיקת CT והן בדיקת MRI. וזאת משום שישנם מצבים בגוף שבהם בדיקת ה – MRI תזהה וה CT לא יזהה. לכן השילוב בין שתי הבדיקות הרבה פעמים אידאלי והמתאים ביותר עבור המטופל.
חשוב מאוד להדגיש, שכל השיקולים הרפואיים, והאם לבצע בדיקה זו או אחרת, משתנים ממטופל למטופל, בהתאם למצבו הרפואי, וכמובן בהתאם לחומרת הבעיה.
בדיקת MRI היא בדיקה ארוכה שדורשת אי תזוזה של כחצי שעה עד ארבעים דקות, לא מתאימה לכל המטופלים, אך אינה כרוכה בקרינה, לעומת בדיקת CT שהיא מאוד קצרה, מאוד זמינה, ומאוד יעילה ונותנת זווית ראייה רחבה ביותר.
בדיקת MRI לריאות: מה באמת ניתן לבדוק ולמה כדאי לשים לב?
אחת הטעויות הרווחות בנושא בדיקת MRI, היא התפיסה ש – MRI חזה בודק גם את הריאות. אלא שבפועל, לא תמיד אפשר לבצע בדיקת MRI ריאות, וזאת לא משיקולי תקציב, אלא משיקולי רפואה. הריאות הן איבר שמתרוקן מאוויר בעת נשיפה ומתמלא באוויר בזמן שאיפה. הואיל ואנחנו נושמים (שואפים ונושפים אוויר), ולא יכולים לעצור את הנשימה לזמן ארוך, האוויר שנמצא בתוך חלל הריאות מקשה על מכשיר ה – MRI לבצע את ההדמיה. האוויר שנכנס לתוך הריאות יוצר סיגנל שמקשה על הרדיולוג לפענח את תמונה.
בשנים האחרונות , בשל התפתחות הטכנולוגיה, פותחו מכשירי MRI, המאפשרים כן לבצע את הבדיקה ולנסות להתגבר על כך , אך לא בהכרח שבדיקה זו היא הדרך הנכונה והמתאימה לאבחון ממצאים חריגים בריאות.
לעיתים, הרופא המפנה יבקש לבצע בדיקת MRI ריאות . (רופא יכול לרשום בכתב יד כל בדיקה, גם היא לא קיימת). אבל למעשה, מי שקובע את פרוטוקול הבדיקה, הוא הרופא במכון ה MRI. לעיתים רבות קורה שהרופא ממכון ה – MRI יתקשר לרופא המפנה, ינסה לברר אתו את הסיבה להפניה לבדיקה, ינסה לבדוק מהי החלופה, וינסה לכוון את המטופל לבדיקה המתאימה לבעיותיו הרפואיות שלו. ישנם מצבים שבהם לא תתבצע כלל הבדיקה, כי ההפניה שגויה מיסודה.
בדיקת ריאות – רק באמצעות סריקת CT
לאור העובדה שקשה לבצע בדיקת MRI ריאות, בשל האוויר שבתוכן, הבדיקה המתאימה ביותר לסריקת הריאות, היא בדיקת CT. למרות שהבדיקה כרוכה בקרינה, בניגוד לבדיקת MRI, ורבים מעדיפים להימנע מקרינה, בדיקת CT היא הבדיקה היעילה ביותר לבדיקת ריאות.בשנים האחרונות , בשל התפתחות הטכנולוגיה, פותחו מכשירי MRI, המאפשרים כן לבצע את הבדיקה ולנסות להתגבר על כך , אך לא בהכרח שבדיקה זו היא הדרך הנכונה והמתאימה לאבחון ממצאים חריגים בריאות.
לעיתים, הרופא המפנה יבקש לבצע בדיקת MRI ריאות . (רופא יכול לרשום בכתב יד כל בדיקה, גם היא לא קיימת). אבל למעשה, מי שקובע את פרוטוקול הבדיקה, הוא הרופא במכון ה MRI. לעיתים רבות קורה שהרופא ממכון ה – MRI יתקשר לרופא המפנה, ינסה לברר אתו את הסיבה להפניה לבדיקה, ינסה לבדוק מהי החלופה, וינסה לכוון את המטופל לבדיקה המתאימה לבעיותיו הרפואיות שלו. ישנם מצבים שבהם לא תתבצע כלל הבדיקה, כי ההפניה שגויה מיסודה.
- תור תוך 12-24 שעות
- גמישות בבחירת מועד הבדיקה
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר