מהי אנגיואדמה?
אנגיואדמה היא תגובה אלרגית, שמתבטאת בנפיחות פתאומית של רקמות תת-עוריות, שעלולה להיות מסכנת חיים אם היא פוגעת בדרכי הנשימה. בעוד שאלרגיות מוכרות לרוב הציבור, אנגיואדמה נותרה פחות מוכרת.
מה גורם לגוף להתנפח כך פתאום? מדוע חלק מהמקרים מסוכנים במיוחד? וכיצד מטפלים במצב שעשוי להופיע ללא כל התרעה מוקדמת?
מהם התסמינים של אנגיואדמה?
אנגיואדמה מופיעה במהירות ונמשכת כיום-יומיים. לרוב זה משפיע על השפתיים והעיניים. עם זאת, אנגיואדמה יכולה להיות חמורה, אפילו קטלנית, כאשר היא משפיעה על דרכי הנשימה.
התסמינים הנפוצים של אנגיואדמה הם: פנים נפוחות, במיוחד העיניים והפה, כולל השפתיים והלשון; תחושת צריבה, גירוד וכאב באזור הפגוע, שגם מרגיש חם למגע; מעיים נפוחים הגורמים לבעיות בעיכול – כאבי בטן, שלשולים, בחילת והקאות; קשיים במתן שתן; נפיחות בידיים, ברגליים או באברי המין; נפיחות בגרון ובדרכי הנשימה באופן שיכול להקשות על הנשימה והדיבור; סחרחורת או התעלפות עקב שינויים בלחץ הדם.
מהם סוגי האנגיואדמה, והגורמים לה?
ישנם מספר סוגים של אנגיואדמה, ביניהם:
- אנגיואדמה אלרגית חריפה – נגרמת כתוצאה מאלרגיה למזונות, לתרופות או לחומרים מסוימים כמו לטקס או גומי. אנגיואדמה אלרגית חריפה מתרחשת במהירות, בדרך כלל תוך דקות ונמשכת כשעה עד שעתיים לאחר המגע עם האלרגן.
- אנגיואדמה אידיופטית – אנגיואדמה ארוכת טווח שבה הסיבה אינה ידועה. ישנם כמה גורמי סיכון שיכולים להגביר את הסיכון לחלות בסוג זה של אנגיואדמה, כמו זיהומים, צריכת אלכוהול וקפאין, אכילת מאכלים חריפים, מגורים באזור עם טמפרטורות קיצוניות, לבישת בגדים צמודים ולחץ. מקרים רבים של אנגיואדמה אידיופטית קשורים לזאבת או למחלות אוטואימוניות אחרות.
- אנגיואדמיה תורשתית – אלרגיה גנטית, הקשורה לרמות חלבון C1 ו/או מעכבי C1.
- אנגיואדמה נרכשת – מחסור במעכב C1 יכול להתפתח במהלך החיים, במיוחד במצבים הקושרים למחלות אוטואימוניות או לימפומה.
כיצד מאבחנים אנגיואדמה?
רופא המתמחה באימונולוגיה קלינית יכול לזהות אנגיואדמה על ידי בדיקה גופנית ולאחר קריאת ההיסטוריה הרפואית של המטופל.
בדיקות נוספות, כמו בדיקת דם ובדיקות ייעודיות לאלרגיה יכולות לסייע באבחון אנגיואדמה, ולהבחין בין אנגיואדמה אלרגית לאנגיואדמה תורשתית.
טיפול באנגיואדמה
הטיפול באנגיואדמה תלוי בסוג האנגיואדמה . אנגיואדמה הגורמת לתגובות אלרגיות חמורות, דורשת הזרקה של אפינפרין. חשוב מאוד לשאת את מזרק האפינפרין באופן קבוע בתיק, מכיוון שנפיחות בדרכי הנשימה עלולה לגרום לחנק.
אנגיואדמה אלרגית, תטופל באמצעות תרופות אנטיהיסטמיניות או באמצעות סטרואידים, אם בקפסולות או בנוזלים דרך הפה או בהזרקה תוך ורידית.
אנגיואדמה תורשתית, אידיופטית או נרכשת של מעכב C1, מצריכות ביקור אצל רופא מומחה.
במקרים שיש חשד שתרופה מסוימת היא הגורם לאנגיואדמה, סביר להניח שהרופא ימליץ על נטילת תרופה אחרת.
במקרים קלים של אנגיואדמה, ניתן לטפל בתסמיני הנפיחות באמצעות הנחת שקיות קרח על המקום הנפוח, או באמצעות אמבטיות קרות.
האם אנגיואדמה היא קטלנית?
לרוב, אנגיואדמה אינה מחלה חמורה, והתסמינים חולפים בתוך זמן קצר, מבלי להשאיר פגיעות. יחד עם זאת אנגיואדמה אלרגית עלולה להיות מסוכנת, אם היא משפיעה על דרכי הנשימה, ועלולה לגרום לחנק. אנשים הסובלים ממצב מסכן חיים זה צריכים לשאת באופן קבוע בתיק, אפינפרין בהזרקה.
ללמוד לחיות עם אנגיואדמה
אנשים הסובלים מאפיזודות של אנגיואדמה, צריכים להימנע מטריגרים לאלרגיה, כמו צריכת אלכוהול וקפאין, אכילת מאכלים חריפים, חשיפה לטמפרטורות קיצוניות כמו מקלחת חמה מאוד או מיזוג אוויר קר מאוד; אם הרופא מציע תרופות למניעת התקפים נוספים, על המטופל ליטול אותן לפי ההוראות. אם המטופל צריך לשאת אפינפרין להזרקה, עליו לוודא שיש אצלו את המזרקים בכל עת.
אבחון מחלות ופציעות נוספות: