אולטרסאונד כליות – מהי הבדיקה?
בדיקת אולטרסאונד היא אחת הבדיקות הנפוצות ביותר בסל הכלים של הרפואה המודרנית. הבדיקה משמשת למנעד רחב של מקרים, כמו למשל איתור וזיהוי גידולים חשודים, זיהוי כיוון וקצב זרימת הדם, הערכה מבנית של עוברים ואיברים פנימיים, ועוד. במאמר זה נרחיב אודות בדיקת אולטרסאונד כליות ודרכי השתן – מתי יש לערוך אותה, כיצד היא מתבצעת, האם היא דורשת הכנות ועוד.
מהי בדיקת אולטרסאונד?
אולטרסאונד היא שיטת הדמיה (דימות), המתבססת על גלי קול בתדרים גבוהים החוזרים מעצמים שונים בגוף. הבדיקה מתבצעת באמצעות מכשיר קטן הקרוי "מתמר", השולח גלי קול לעבר האזור הנבדק.
באמצעות עיבוד הגלים החוזרים ניתן להפיק תמונה חדה, המתארת את הצורה המבנית של האיברים הפנימיים בגוף. בדיקת האולטרסאונד משמשת לזיהוי מגוון רחב של מחלות בחלקי הגוף השונים, וניתן למצוא אולטרסאונד בטן, כליות, דופלר, הריון וכדו'. הבדיקה נחשבת ליעילה במיוחד בהצגת מבנים של רקמות רכות ונוזלים, אולם היא עלולה להיחסם על ידי עצמות, שומן עודף וחללי אוויר גדולים.
מכיוון שהבדיקה נעשית ללא קרינה מייננת והיא איננה פולשנית היא נחשבת לבטוחה במיוחד, והיא מתאימה גם לנשים הרות ולאנשים הנבדקים בתדירות גבוהה.
מהי בדיקת אולטרסאונד כליות?
בדיקת אולטרסאונד כליות ודרכי השתן בוחנת את הכליות, צינורות השתן (שופכנים), שלפוחית השתן, והערמונית \ הרחם. באמצעות אולטרסאונד כליות ניתן לאתר שלל בעיות רפואיות באזור הבטן התחתונה כמו למשל חסימות, היווצרות אבנים בכליות, דלקות, גושים חשודים, בעיות באיסוף השתן ועוד. בדיקת האולטרסאונד נחשבת ליעילה במיוחד באזור הבטן התחתונה, מכיוון שבאזור זה לא קיימות עצמות אשר יחסמו את גלי הקול. יש לציין שבמידה והנבדק הינו בעל עודף משקל קיצוני, הבדיקה עלולה להיכשל.
מתי צריך לבצע אולטרסאונד כליות?
בדיקת האולטרסאונד מספקת לנו מידע רב אודות מגוון רחב של בעיות רפואיות. לפיכך, לעיתים קרובות היא נעשית בשלבי האבחנה הראשוניים, כאשר מקור הבעיה או הכאב אינו ידוע. במקרים של כאב בבטן התחתונה או בעיות הנוגעות למתן שתן – קשיים במתן שתן, שתן דמי, וכדו' – תינתן על פי רוב הפנייה לבדיקת אולטרסאונד אבחנתית לאזור הכליות ודרכי השתן. בנוסף, כאשר מתעורר החשד להימצאותו של גידול באזור הכליות או שלפוחית השתן, תינתן הפנייה מהאורולוג לביצוע בדיקת אולטרסאונד.
כיצד מתבצעת בדיקת אולטרסאונד באזור הכליות?
בדיקת אולטרסאונד נחשבת לאחת הבדיקות הפשוטות והבטוחות ביותר לביצוע. כשעתיים לפני הבדיקה יש לרוקן את שלפוחית השתן, ולאחר מכן לשתות שלוש כוסות מים. במהלך הבדיקה שוכב הנבדק על גבו, והרופא מורח ג'ל מימי על אזור הבדיקה לשיפור רזולוציית התמונה. הג'ל עשוי לגרום לתחושת אי נעימות קלה, אולם הוא אינו משאיר כתמים על הבגדים. לאחר מריחת הג'ל מעביר הרופא מתמר על האזור הנבדק, המעביר את התמונה לצג המוצב לצד עמדת הבודק. בסיום הבדיקה ניתן לנקות ולנגב את הג'ל ולחזור לשגרה מלאה, ללא צורך בהמתנה או במנוחה. שימו לב שלעיתים תלווה הבדיקה בהרדמה מקומית ובלקיחת ביופסיה מהאיבר הנבדק או בשאיבת נוזלים מציסטה בכליה, דבר העלול להסב אי נוחות וכאב קל.
אולטרסאונד כליות ודרכי השתן – הכנה
חשוב להגיע לבדיקה כששלפוחית השתן במצב אחיד והיא אינה מלאה באוויר. מסיבה זו כשעתיים לפני הבדיקה יש לרוקן את השלפוחית, ומיד לאחר מכן יש לשתות 3 כוסות של משקה לא מוגז. בדרך זו ניתן לבדוק את תפקוד הכליות ודרכי השתן – הן מבחינה מבנית והן מבחינה תפקודית. במקרה של חסימה או בעיה בהובלת השתן ניתן יהיה לזהות חריגה, ולטפל בכך בהתאם. מלבד פעולה זו אין צורך בהכנות מקדימות.
האם יש צורך בצום לקראת הבדיקה?
באולטרסאונד כליות ודרכי השתן נבחנים האיברים האחראיים על פינוי הפסולת מהגוף וסילוקה דרך השתן. מסיבה זו אין צורך להימנע מאכילה לפני הבדיקה, אולם חשוב להקפיד על הוראות השתייה המקדימות – יש לבצע מתן שתן כשעתיים לפני הבדיקה, ולשתות שלוש כוסות מים או משקה שאינו מוגז. מיד לאחר הבדיקה ניתן לחזור לשגרה מלאה, ולאכול ולשתות כרגיל.
תוצאות + פענוח אולטרסאונד כליות ודרכי השתן
בסיום הבדיקה מועברים הממצאים לפיענוח אצל רדיולוג מומחה. תוצאות הבדיקה תלויות במידה רבה בסיבת ההפניה, כך למשל התוצאות עשויות להיות – האם הגוש שפיר או ממאיר, האם קיימת חסימה בדרכי השתן, ממצאים אודות קיומם וגודלם של אבנים בכליות וכדו'. שלב הפיענוח אורך מספר ימים, ולאחר מכן מועברות התוצאות לרופא המפנה לקביעת המשך טיפול ובדיקות נוספות במידת הצורך.
360 מעלות שיא – עולם הרפואה בכף ידך
אנחנו ב-360 מעלות שיא מציעים את שירותי הרפואה הטובים ביותר, בשירות אישי, אדיב ויעיל. אנו מסייעים בקביעת תורים לרופאים מומחים או לבדיקות אבחנתיות בצורה מהירה, ואנו מעניקים ליווי אישי לכל אורך תהליך האבחון והטיפול.
ניתן לקבוע דרכנו תור לכל בדיקה תוך 12 עד 72 שעות בלבד, ולקבל פיענוח באותו היום על ידי רופא רדיולוג מומחה. אנחנו עובדים עם מיטב המומחים בפריסה ארצית רחבה, ואנו זמינים עבורכם 24 שעות ביממה. אם אתם מעוניינים לתאם תור ל-בדיקת אולטרסאונד פרטית אתם מוזמנים לפנות אלינו, ונשמח לסייע לכם בכל שאלה.
שאלות ותשובות על אולטרסאונד כליות
באילו מקרים יש צורך באולטרסאונד כליות?
אולטרסאונד כליות מתבצע כשיש חשש למצב רפואי חריג, כמו אבנים בכליות, זיהום או חסימה, ציסטה או גידול, הצטברות של נוזל.
האם אולטרסאונד כליות יכול לזהות אי ספיקת כליות?
כן. כאשר אי ספיקת כליות משנה את צורתן וגודלן של הכליות, הבדיקה תזהה נזק מתקדם ואי ספיקת כליות באופן מידי. כששתי הכליות הן באורך של פחות מ 6 ס"מ, נתון זה יכול להצביע על אי ספיקת כליות.
למה מבצעים בדיקת אולטרסאונד דופלר לכליות?
בדיקת אולטרסאונד דופלר כליות מתבצעת כשיש חשד להיצרות או לחסימה של כלי הדם בכליות. הבדיקה בודקת את זרימת הדם בעורקים ובוורידים.
מה אני יכול לעשות כדי שהבדיקה תתבצע באופן יעיל ובהצלחה?
כדי לסייע להצלחת הבדיקה, יש למלא אחר הנחיות ההכנה לבדיקה, ולהגיע עם שלפוחית שתן מלאה. מומלץ להגיע עם בגדים נוחים, להפשלת הבגד, לשתף פעולה עם הרופא שמבצע את הבדיקה, ולמלא אחר הנחיותיו במהלך הבדיקה.
למה צריך למלא את שלפוחית השתן לבדיקת אולטרסאונד כליות?
כששלפוחית השתן מלאה היא מאפשרת לגלי הקול לחדור בצורה יעילה יותר לכליות ולספק תמונה איכותית . כמו כן, כמות השתן שנצברת בכליות יכולה לסייע לרופא באבחון תפקוד הכליות.
למה מומלץ לבצע אולטרסאונד פרטי לבדיקת כליות?
באופן עקרוני, לבדיקת אולטרסאונד פרטית, אין צורך בהמתנה ארוכה עד לקביעת מועד הבדיקה. לכן, אם גורם הזמן הוא קריטי, מומלץ לבצע בדיקת אולטרסאונד כליות באופן פרטי.
ד"ר יוהן זלצר
מומחה ברדיולוגיה אבחנתית ופולשנית. רדיולוג במכון רדיולוגיה פולשנית בבית החולים תל השומר.
- תור תוך 12-72 שעות
- גמישות בבחירת מועד הבדיקה
- ליווי אדיב ומקצועי לאורך כל התהליך
- פענוח מפורט ומהיר ע"י רופא מומחה
- בדיקות מוכרות כהחזר על ידי חברות הביטוח לפי תנאי הפוליסה האישית