בדיקת גסטרוסקופיה היא בדיקה המאפשרת לבדוק את דרכי העיכול העליונות. בבדיקה ניתן להתבונן בוושט, בקיבה ובתריסריון באמצעות אנדוסקופ שהוא צינור גמיש, בקצהו מורכבת מצלמה והוא מוחדר דרך הפה. כל הפרטים על בדיקת גסטרוסקופיה אתם מוזמנים לקרוא כעת.
מהי בדיקת גסטרוסקופיה?
גסטרוסקופיה היא בדיקה נפוצה המתבצעת לצורך אבחון ואף טיפול במחלות של מערכת העיכול העליונה, הקיבה, הוושט והתריסריון. בדיקת הגסטרו מאפשרת להסתכל באופן ישיר על איברי מערכת העיכול ומכאן שמה, גסטרו – קיבה, סקופיה – מבט.
בנוסף לצפייה במערכת העיכול העליונה ניתן לעשות פעולות טיפוליות שונות באמצעות הבדיקה, כגון נטילת דגימת רקמה לצורך ביופסיה, כריתת פוליפים, הוצאת גופים זרים, עצירת דימום, לקיחת תרבית לחיידק ההליקובקטור פילורי והרחבת הצירויות.
את הבדיקה מבצע רופא מומחה בגסטרואנטרולוגיה. במהלך הבדיקה הרופא רואה על המסך את צילומי הווידאו של האיבר הנבדק בהגדלה ניכרת, כזו המאפשרת לו לאתר ממצאים חריגים ולבחון האם חלו שינויים ברקמות.
מתי מומלץ לבצע בדיקת גסטרוסקופיה?
במקרים הבאים עשוי הרופא להפנות את המטופל לבדיקת גסטרוסקופיה:
- לבירור תסמינים המופיעים בדרכי העיכול העליונות, למשל כאבי-בטן או תחושת אי-נוחות בבטן העליונה, הפרעות בבליעה, בחילות, הקאות, צרבת ממושכת, כאב חזה ממקור לא ידוע או חשד לדימום בדרכי העיכול.
- לבירור אנמיה, הקאה דמית או צואה שחורה. איבוד התיאבון או ירידה במשקל מסיבה לא ברורה.
- לאבחון מחלות בדרכי העיכול באמצעות לקיחת ביופסיה, לקיחת דגימת רקמה של האזור החולה. בדרך זו ניתן לאבחן גידולים במערכת העיכול העליונה או מחלות דלקתיות.
- טיפול בבעיות בדרכי העיכול העליונות, כגון טיפול בהיצרות של הושט, עצירת דימום או הוצאת גוף זר שנתקע בוושט או בקיבה.
- לעיתים נעשה שילוב של גסטרוסקופיה עם אולטרסאונד כדי לקבל תמונה טובה יותר של דפנות דרכי העיכול העליונות ושל איברים סמוכים כמו הלבלב, שקשה לאבחן באמצעים אחרים.
כיצד מבוצעת בדיקת גסטרוסקופיה?
בדיקת גסטרוסקופיה מבוצעת תוך שימוש בטשטוש המקנה תחושת ישנוניות ונעשה כדי להקטין את אי-הנעימות הכרוך בבדיקה. זריקת הטשטוש ניתנת לווריד והיא פועלת במהירות. לאחר ההזרקה מתבקש הנבדק לשכב על צידו השמאלי. לאחר שחומר הטשטוש מתחיל להשפיע, מחדיר הרופא את האנדוסקופ דרך פיו של הנבדק.
החדרת האנדוסקופ אינה כרוכה בכאב ולא מפריעה לנשימה. הרופא מתקדם עם האנדוסקופ ועובר מהלוע אל הוושט ואז לקיבה ולתריסריון. ההתקדמות נעשית באיטיות כדי שלא יתפספסו ממצאים שעלולים להיות פתולוגיים.
את חלל מערכת העיכול ממלאים באוויר כדי לנפח אותה. פעולה זו משפרת את תנאי הראות.
לאחר הבדיקה
הנבדק מועבר לחדר התאוששות למשך כשעתיים. אכילה ושתיה יותרו בהתאם להוראות הרופא. לעיתים יש תחושה של גזים או גירוי בלוע לאחר הבדיקה. תחושה זו חולפת מעצמה.
לפני השחרור הרופא שביצע את הבדיקה נפגש עם המטופל, מוסר לו את תוצאות הבדיקה וההוראות להמשך מעקב או טיפול. במידה ונלקחו דגימות ביופסיה, מתקבלות התוצאות כעבור שבועיים.
במשך 12 שעות לאחר הבדיקה אסור לנהוג עקב השפעת הטשטוש.
אם עולה החום מעל 38 מעלות או יש כאב בטן שאינו חולף, יש ליידע את הרופא שביצע את הבדיקה. אם המכון סגור, יש לפנות למיון.
במידה והתחושה הכללית רעה מאוד ומלווה בכאבי בטן עזים, הקאה דמית וסימפטומים פתאומיים שונים, יש לפנות בדחיפות לחדר מיון עם מכתב סיכום הבדיקה. זאת כדי לשלול אפשרות נדירה של נקב במעי, פרפורציה.
להזמנת תור מהיר לבדיקת גסטרוסקופיה צרו קשר עם מכון 360 מעלות שיא. את הבדיקה מבצע רופא מומחה למחלות של דרכי העיכול.
ד"ר גיא רוזנר
מנהל את המרפאה האונקוגנטית במכון הגסטרו - המרפאה של מערכת העיכול, בבית החולים איכילוב.
לתיאום תור מהיר
03-695-7777